15.10.20

Μαύρες τρύπες και διοσημίες...


Παντελής Μπουκάλας

Δεν βλέπουν όλοι τα ίδια σημάδια στον ουρανό. Ο καθείς και η διοσημία του, ο καθείς και η ερμηνεία του. Αστραπές, βροντές, βροχές και καταιγίδες, πουλιά πετούμενα, τα διαβάζουν οι άνθρωποι για να πάρουν τα μέτρα τους, αν πιστέψουν ότι επαπειλείται κίνδυνος, ή για να... φέρουν το στρεβλωμένο νόημα των σημαδιών στα μέτρα των φοβιών ή των βλέψεών τους. 

Αίφνης, τη Δευτέρα, μια λίαν πατριωτική εφημερίδα ανακάλυψε πρωτοσέλιδα ότι «Χιλιάδες πράσινοι παπαγάλοι κατέκλυσαν τα πάρκα της Κωνσταντινούπολης και “ψέλνουν” το “ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ”!» Πρόκειται, λέει, για «Μέγα σημάδι του Αγίου Πορφυρίου στην Πόλη», που πιστοποιεί ότι «Κοντοζυγώνει το Ποθούμενο».

Αλήθεια, ψέματα, θα σας γελάσω. Το βέβαιο είναι ότι το «Ορούτς Ρέις» κοντοζύγωσε το Καστελλόριζο. Δεν μπορούμε, πάντως, να μην προσέξουμε το χρώμα των παπαγάλων: Το πράσινο είναι το αγαπημένο των μουσουλμάνων, όπερ σημαίνει ότι τους έχουμε πάρει ήδη τα χρώματα με τους ψαλμωδούς παπαγάλους μας, είτε ουρανόπεμπτοι είναι είτε εκπαιδεύτηκαν από ελληνόψυχους σε κρυφά σχολειά ιεροψαλτικής.

Αλλοι, πάντως, εννοούν εντελώς διαφορετικά τον πατριωτισμό και βλέπουν διαφορετικούς οιωνούς στον ουρανό. Βλέπουν ότι και ένα ανώνυμο μπουρίνι (ούτε Ιανός ούτε Κωκυτός ούτε Πυριφλεγέθων, τίποτε) μπορεί να σαρώσει την πάντα «πανέτοιμη» Ελλάδα. 

Συμπτωματικά, το μπουρίνι ήρθε ξημερώματα της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, για την οποία η Πολιτική Προστασία δεν παρέλειψε να εκδώσει ανακοίνωση, τυπική του λιβανωτού που επιφυλάσσει το κράτος στον εαυτό του.

Φρονιμότερο είναι λοιπόν να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια άλλη ανακοίνωση για τη Διεθνή Ημέρα: του ΟΗΕ. Οπως γνωστοποίησε ο οργανισμός, τις δύο τελευταίες δεκαετίες σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταστροφές που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Από το 1980 έως το 1999 ήταν 3.656. Στις δύο δεκαετίες του 21ου αιώνα έφτασαν τις 6.681. Αναμενόμενο το σήμα κινδύνου: «Ζοφερό το μέλλον της ανθρωπότητας τα επόμενα είκοσι χρόνια». Αναμενόμενη όμως και η ακηδία των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών, που αντιμετωπίζουν ολόκληρο ΟΗΕ σαν ολιγομελή ομάδα «αιθεροβαμόνων».

Επίφοβο είναι και ένα άλλο ουράνιο σήμα: Επίσης χθες ανακοινώθηκε ότι Βρετανοί ερευνητές κατέγραψαν το πιο κοντινό στη Γη αστέρι που καταβροχθίζεται από μαύρη τρύπα. Είναι μακριά βέβαια, 215 εκατομμύρια έτη φωτός. Μα δεν ανησυχούμε: Τη φτιάξαμε μόνοι μας τη μαύρη τρύπα που σιγοτρώει τον πλανήτη μας...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: