11.10.20

Τατάρ και Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα κατεχόμενα...


Με καταμετρημένο το 97,45% ο κ. Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 17:00 έφτασε στο... 54,72%. Αν και η τελική προσέλευση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ρεκόρ» σε ποσοστά αποχής. Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, υπό αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού από τις 08:00 το πρωί τοπική ώρα όταν και άνοιξαν οι κάλπες. Ο νυν ηγέτης των Τ/κ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί, που υποστηρίζει την επανένωση της μεγαλονήσου, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή». Από την πλευρά του ο υποστηριζόμενος από τον Ταγίπ Ερντογάν συνυποψήφιος για την ηγεσία στα κατεχόμενα, «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε. 

Από τους 11 υποψήφιους για την ηγεσία στα κατεχόμενα το φαβορί, σύμφωνα με το AFP, είναι ο 72χρονος Σοσιαλδημοκράτης Ακιντζί, που τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των σχέσεων με την Τουρκία, προκαλώντας τη μήνη του Ερντογάν. «Ουσιαστικά επιλέγουμε τον πρόεδρο που θα διαπραγματευτεί με τους Ελληνοκύπριους για το μέλλον της Κύπρου, άρα νομίζω ότι είναι σοβαρό», δήλωσε ένας συνταξιούχος ψηφοφόρος. Τι είπαν οι άλλοι υποψήφιοι στα κατεχόμενα «Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: