16.10.20

Η εξωτερική πολιτική των αρίστων...


Κάθε φορά που το Ορούτς Ρέις παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση εκτίθεται ακόμα περισσότερο για το είδος της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί

Παρά τις... κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τέτοιες κυρώσεις ούτε υπάρχουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι ούτε φαίνεται πρόθεση να υπάρξουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα έθιγαν τα γερμανικά συμφέροντα.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση εννοούσε σοβαρά ότι επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων -το μόνο σοβαρό όπλο την ελληνικής διπλωματίας- θα έπρεπε να πιέζει τη Γερμανία. Και θα μπορούσε να το κάνει ασκώντας τα δικαιώματα που έχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τη Γερμανία εκχωρώντας της την εξωτερική πολιτική της χώρας. Και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί η Τουρκία συνεχή τετελεσμένα και η θέση της Ελλάδας σε έναν ενδεχόμενο διάλογο να αποδυναμώνεται εκ των προτέρων.

Πρόκειται για επική αποτυχία, ιδαίτερα αν λογαριάσεις ότι ήρθαν στα πράγματα πουλώντας υπερπατριωτισμό και αδιαλλαξία στα εθνικά μας θέματα. Και ότι, παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά, έχουν παραιτηθεί και από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη φυλακή απελπισμένων ανθρώπων.

Αλλά τι φταίνε οι άνθρωποι; Μπίζνες έχουν έρθει να κάνουν. Από εξωτερική πολιτική μόνο κρεμάλες ξέρουν να στήνουν. Αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα έκαναν τώρα...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: