26.10.20

Οι αναρτήσεις στα κτίρια της Γαλλίας...


«Όλες οι θρησκείες στον απόπατο» λέει ένα από τα εξώφυλλα του CHARLIE HEBDO που προβάλλεται σε δημόσια κτίρια στην Γαλλία. Όλες οι θρησκείες και όχι μόνο ο μουσουλμανισμός, αλλά και ο... χριστιανισμός. 

 Βέβαια ο «απόπατος» είναι μια ακραία έκφραση, όμως κάθε θρησκεία μπορεί να μετατραπεί σε πηγή κακού και γνωρίζουμε πολύ καλά τους σκοταδισμούς αλλά και τα ποτάμια αίματος που πλημυρίζουν την ιστορία. Είτε ο μουσουλμανισμός είτε ο χριστιανισμός, αλλά και κάθε ιδεοληψία, εθνικιστική, κομματική, ποδοσφαιρική, κλπ, στο βαθμό που επιβάλουν τη «μία και μοναδική αλήθεια» τους και το απόλυτο νόημα τους κατακυριεύει τον εαυτό, τότε μπορούν να οδηγήσουν στον φανατισμό, ακόμα και στην διαταραχή και στην ψυχοπαθολογία. 

 Τουλάχιστον στην Ευρώπη ο χριστιανισμός, μετα τον Διαφωτισμό, έχει περάσει σε πολιτισμένες μορφές, εκτός ίσως από την Ελλάδα που ακόμα και σήμερα, πολλές φορές, συμπεριφέρεται ως η μοναδική θεοκρατική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η θεοκρατία επιβάλλεται στην επιστήμη. Από την άλλη ο ισλαμισμός, που η ουσία του είναι καθαρά κατακτητική, εξακολουθεί να επιβάλει τον σκοταδισμό στις μουσουλμανικές κοινωνίες, καταπνίγοντας ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα της γυναίκας, η επιβολή του δικαίου της «σαρίας», κλπ. 

 Όμως η κατάργηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών δεν μπορεί να γίνεται ανεχτή από κανένα «πολίτικαλ κορέκτ» και δεν δικαιολογείται για κανέναν πολιτισμό. Άλλωστε πολιτισμός δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά πολιτισμός είναι και ο πολιτισμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Οι αναρτήσεις στα κτίρια της Γαλλίας λοιπόν, εναντίον κάθε θρησκευτικού φανατισμού, είναι ένας θεμιτός εντοπισμός της πηγής του κακού που αφορά όλους μας. 

Μόνο που εμείς οι Έλληνες τις βλέπουμε και θλιβόμαστε περισσότερο, αναλογιζόμενοι την στάση του δικού μας προοδευτικού χώρου και της δικής μας «αριστεράς». Διότι είναι εντελώς διαφορετικό να σέβεσαι την πίστη του άλλου, από το να εξακολουθείς, ακόμα και σήμερα, να υπηρετείς το δόγμα «μην τα βάζετε με την εκκλησία»... 

 Τάκης Ψαρίδης 

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: