27.10.20

Γαλλία:Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας ...


...στην επόμενη Σύνοδο...
 

 Κλιμακώνεται η ένταση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία ζητά... κυρώσεις από την Ευρώπη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ενώ την ίδια ώρα η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδικάζει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. 

 Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, η Γαλλία μετά την ανάκληση του πρέσβη της από την Άγκυρα, κάλεσε σήμερα, Τρίτη τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας. «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη.

 Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί. Σύμφωνα με γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων.

 «Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εργάζεται για μια απάντηση, η οποία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο έως τρεις ημέρες» μετέδωσε το Europe 1 και πρόσθεσε πως: «μετά το κάλεσμα από την Άγκυρα για μποϊκοτάζ, η Γαλλία εξετάζει οικονομικές κυρώσεις, όπως, για παράδειγμα, τον περιορισμό στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων» 

 Η τουρκική εθνοσυνέλευση κατά του Μακρόν

 Τέσσερα κόμματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

 Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους «με τις απερίσκεπτες ενέργειές του υπό το πρόσχημα της "στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης", (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης», τονίζουν τα τέσσερα κόμματα. Σημειώνεται ότι το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην έκδοση της κοινής δήλωσης. 

 Η κόντρα Γαλλίας Τουρκίας ξεκίνησε από την επίθεση έξω από γαλλικό σχολείο τη 16η Οκτωβρίου, όπου ένας νεαρός τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Τα σκίτσα εκτέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αλληλεγγύης και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τα συντηρητικά πιστεύω του Ισλάμ να επιβληθούν των γαλλικών αξιών, προκαλώντας την οργή των μουσουλμανικών χωρών... 

 Πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: