15.10.20

"...κάτι σάπιο υπάρχει στο… τείχος της δημοκρατίας"...



Όχι, οι ποινές των χρυσαυγιτών δεν είναι ικανοποιητικές. Τα 13 χρόνια στον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και την υπόλοιπη ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, που στην πράξη θα γίνουν 34 μήνες, δεν είναι πολλά. Είναι σκανδαλωδώς λίγα. Όπως και τα... επτά έτη για τους αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών.
Εν τέλει, οι χρυσαυγίτες θα μείνουν λιγότερα χρόνια στη φυλακή από ότι έμεινε ο Τάσος Θεοφίλου για ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε. Αυτές οι ποινές είναι εξοργιστικά μικρές για μια εγκληματική οργάνωση με δύο τουλάχιστον διαπιστωμένες δολοφονίες και δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις στο ενεργητικό της, που τρομοκρατούσε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες για τρεις δεκαετίες και έφτασε να απειλεί μέχρι και τη δημοκρατία.
Πράγματι, με βάση τον Ποινικό Κώδικα, τον παλιό ή τον νέο, οι ποινές δεν θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά μεγαλύτερες για τους χρυσαυγίτες. Το ότι ποτέ όμως δεν παραπέμφθηκαν με τον αντιτρομοκρατικό, που προβλέπει πολύ αυστηρότερη μεταχείριση, ενώ η δράση και η δομή τους είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας, είναι ενδεικτικό της προνομιακής αντιμετώπισης που έτυχαν. 
Ο αντιτρομοκρατικός είναι κατάλληλος για αναρχικούς που βάζουν γκαζάκια ή ληστεύουν κάποια τράπεζα αλλά όχι για μια ναζιστική οργάνωση με τάγματα εφόδου, δολοφονίες και μαζικές τρομοκρατικές ενέργειες, εκπορευόμενες από τον δημόσια διακηρυγμένο στόχο της ανατροπής του πολιτεύματος και της επιβολής ενός μισανθρωπικού ολοκληρωτισμού.
Και σε όσους θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ότι μεμψιμοιρούμε τη στιγμή της μεγάλης νίκης, απαντάμε ότι όχι, δεν γκρινιάζουμε. Αναγνωρίζουμε την ιστορική σημασία της καταδικαστικής απόφασης, χαιρόμαστε που βάζει ταφόπλακα στην εγκληματική δράση της συμμορίας.
Δεν είμαστε όμως διόλου ικανοποιημένοι με την ευνοϊκή μεταχείριση που το σύστημα επιφύλαξε στους ναζί. Δεν ικανοποιήθηκε το περιβόητο κοινό περί δικαίου αίσθημα με αυτές τις ποινές, ούτε επουλώνονται τα τραύματα που προκάλεσαν στα θύματά τους και την κοινωνία. 
Όχι, δεν ζητάμε γενικά αυστηροποίηση των ποινών για όλους, ούτε να γεμίσουν οι φυλακές με μικροπαραβάτες. Η φιλελευθεροποίηση του ΠΚ ήταν σωστή, η ποινική μεταχείριση των ναζί ωστόσο, υπήρξε προκλητικά ευνοϊκή, σε σχέση με τον κίνδυνο και το όνειδος που αντιπροσωπεύουν. 
Και το ότι δηλώνουμε ικανοποιημένοι από αυτές τις ποινές και ανακουφισμένοι που τουλάχιστον καταδικάστηκαν, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του μιθριδατισμού που μας δημιούργησε η πολυετής στήριξή τους από το κράτος. Μας συνήθισαν να περιμένουμε ελάχιστα και τώρα πανηγυρίζουμε για τα λίγα περισσότερα που μας πέταξαν.
Αν όμως μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες στυγνών εγκλημάτων, τρομοκρατίας και εκμαυλισμού κάθε έννοιας δικαιοσύνης, οι ναζί τιμωρούνται απλώς με 34 μήνες φυλακή, τότε δικαιούμαστε να φωνάζουμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο… τείχος της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: