12.10.20

Ο Ερντογάν εκθέτει τον Μητσοτάκη και την Μέρκελ...


Το Oruc Reis πλέει ολοταχώς προς το Καστελόριζο συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, ο Ταγίπ Ερντογάν τορπιλίζει όλες τις... γέφυρες διαλόγου και εκθέτει βαριά την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, και η Αθήνα υιοθετεί, εκ των υστέρων, σκληρή διπλωματική γλώσσα και επαναφέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι τις κυρώσεις. 

 Το τουρκικό ερευνητικό μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χωρικά ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λίγο μετά 5 το απόγευμα και είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ώρες να φθάσει στο βορειότερο άκρο της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική NAVTEX, δηλαδή να προσεγγίσει το Καστελόριζο σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων. 

 Μια τέτοια κίνηση θα φέρει στα άκρα την κατάσταση στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία θα κινείται στο απόλυτο όριο παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, διπλωματικές πηγές αυτή είναι και η κρίσιμη διαφορά των κινήσεων της Τουρκίας σήμερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες αποστολές του Oruc Reis: 

Μέρος της περιοχής που έχει δεσμευτεί φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη. Αυτό και μόνον το γεγονός σημαίνει ότι η Τουρκία αμφισβητεί πλέον ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

Και διαμηνύει πως δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση συζήτηση για επήρεια του Καστελόριζου στην υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 μιλίων. Η κατάσταση κρίνεται ως κρίσιμη τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε εξέλιξη βρίσκονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Νωρίτερα, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» από την Τουρκία και, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, γνωστοποίησε ότι θα θέσει το ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου. 

Από την πλευρά του, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπονόησε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής, λέγοντας: «Η Τουρκία δεν έχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια, γι’ αυτό το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σημαντικό όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων». 

 Ωστόσο, οι διπλωματικές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς έρχονται καταφανώς καθυστερημένα, αναδεικνύοντας το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η αποδοχή της πολιτικής «κατευνασμού» της Γερμανίας απέναντι στον Ερντογάν όχι μόνον απέτυχε πλήρως, αλλά δείχνει να αφήνει αυτή την στιγμή την Αθήνα χωρίς στοιχειώδες διπλωματικό οπλοστάσιο - δηλαδή, χωρίς καν ευρωπαϊκή απόφαση για αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ακραίας τουρκικής πρόκλησης όπως η σημερινή. 

 Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης και η δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε πως «θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες σε αμφισβητούμενη περιοχή». Ο όρος «αμφισβητούμενη περιοχή» δεν σχολιάστηκε από την κυβέρνηση, την ώρα που αύριο αναμένεται σε Αθήνα και Λευκωσία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε, κατά πληροφορίες, την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει και στην Αγκυρα, παρά ταύτα η αναφορά σε αμφισβητούμενη περιοχή» για την ελληνική υφαλοκρηπίδα εγείρει ερωτήματα. 

 Σ’ αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δύο επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση: «Ο κ Μητσοτάκης», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν "έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή" και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο. 

 Οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή "περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα", όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ»... 

 Μαρίνα Αλεξανδρή

 Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: