15.10.20

Πολεμικά "παιχνίδια" Ερντογάν στην Μαύρη Θάλασσα...Θα δοκιμάσει αύριο τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni...
Στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να δοκιμάσει αύριο Παρασκευή η Τουρκία το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει ήδη... εκδώσει NOTAM με τις οποίες περιορίζει εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

H NOTAM για τον εναέριο χώρο περιλαμβάνει περιοχή κοντά στην πόλη της Σινώπης για ελέγχους ραντάρ και πιθανές ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ενώ έχει καλέσει όλα τα πτητικά μέσα να αποφεύγουν την περιοχή και μέχρι ύψους 200.000 ποδιών. Η ναυτική ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά είναι για 16 και 17 Οκτωβρίου.

Το σύστημα S-400 είναι από τα πλέον σύγχρονα, φέρει ραντάρ μεσαίου εύρους που μπορεί να εντοπίσει και να θέσει στο στόχαστρο αεροσκάφη. Έχει μεγάλη δύναμη πυρός με μπαράζ πυραύλους που έχουν βεληνεκές 400 χιλιομέτρων. 


Η δοκιμή των ρωσικών πυραύλων αναμένεται να προκαλέσει νέα κλιμάκωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να μην αγοράσει και να μη χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτό, με την αιτιολογία ότι θέτει σε κίνδυνο τα συστήματα άμυνας της συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποκλείσει την Τουρκία από την παραγωγή των αεροσκαφών F-35 ενώ έχουν απειλήσει και με επιπλέον κυρώσεις.

Ήδη με την ανακοίνωση των ΝΟΤΑΜ η τουρκική λίρα που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni

Τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κω και την Αστυπάλαια εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni, το οποίο έχει βάλει πλώρη για λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Το Kanuni απέπλευσε την Τετάρτη από το λιμάνι Τασούκου στην περιοχή Mersin και πέρασε σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο.

Την Πέμπτη πέρασε ανοιχτά της Ρόδου, συνεχίζοντας τον διάπλου του προς τον προορισμό που έχει δηλώσει στην Κωνσταντινούπολη.

Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού και η θέση του φαίνεται στο σήμα που εμφανίζεται στον χάρτη του marinetraffic.

Δεν υπάρχουν σχόλια: