1.10.20

Στο γήπεδο του Ντόναλντ...


Η πρώτη τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν έγινε στο γήπεδο της προσωπικής σύγκρουσης, με τις κατηγορίες για... διαπλοκή και χειραγώγηση να διασταυρώνονται σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. 

 Ετσι, σε μια μονομαχία που έγινε στο γήπεδο του Τραμπ ο Μπάιντεν έπρεπε να αποδείξει ότι όχι μόνον αντέχει στα xτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά ότι μπορεί να τα ανταποδώσει. 

 Το 2016 οι ψηφοφόροι, που κυρίως διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τη διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Ομπάμα το 2008 όσο και για την παρέμβασή του υπέρ της Κλίντον, έδωσαν στον Τραμπ, κυρίως μέσω της αποχής, το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο.

 Σήμερα το μήνυμα Μπάιντεν είναι ότι θα τερματιστεί η λαϊκιστική ρητορική και κυβερνητική διαχείριση με την ολική επαναφορά στη μέχρι το 2016 πολιτική ορθότητα. 

 Σε μια χώρα που βιώνει δραματικά την πανδημία και τις παρενέργειές της είναι όσο ποτέ αναγκαία μια πρόταση συνολικής εναλλακτικής στρατηγικής σε κλίμακα που να αντιστοιχεί με το θηριώδες ύψος του προβλεπόμενου κόστους, το οποίο εκτιμάται ότι θα υπερβεί το κόστος της Μεγάλης Υφεσης που ακολούθησε την κρίση του 1929. 

 Με άλλα λόγια, χρειάζεται ένας νέος Φραγκλίνος Ρούζβελτ με ένα νέο New Deal, ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο δηλαδή, ένας νέος Λίντον Τζόνσον με μια επανέκδοση της Μεγάλης Κοινωνίας, μια γραμμή πλεύσης δηλαδή προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. 

 Χωρίς σαφή και διακριτή εναλλακτική πρόταση διαχείρισης η έκβαση της μονομαχίας Τραμπ και Μπάιντεν θα παραμένει ένα ανοιχτό στοίχημα με καθοριστική μεταβλητή το ποσοστό της αποχής, η οποία ευνοεί παραδοσιακά τους Ρεπουμπλικάνους. 

 Η απαξίωση του Τραμπ ως καρναβαλικού τύπου, παραβάτη της πολιτικής ορθότητας, δεν αρκεί για να τερματίσει την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, όπως απέδειξε και το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2018. 

 Το παράδειγμα του Μπερλουσκόνι άλλωστε είναι πρόσφατο, καθώς η στοχοποίησή του για διαφθορά, διαπλοκή και λαϊκισμό χωρίς συνολική εναλλακτική πρόταση του επέτρεψε να κυριαρχεί για δύο δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας... 

 Γιώργος Καπόπουλος

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: