15.10.20

«Πολύ ανησυχητική» η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη...

   Ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες καταγράφουν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και είναι αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα.

Ο... επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητική», παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη.

«Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως», δήλωσε ο κ. Κλούγκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.


«Το φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα της επιδημίας συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη, με εκθετική αύξηση του ημερήσιου απολογισμού των κρουσμάτων...ήρθε η ώρα της δράσης. Το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις είναι: μην διστάζετε να λάβετε χαμηλής εμβέλειας μέτρα , ώστε να αποφύγετε τις επώδυνες και επιζήμιες καταστάσεις που είδαμε στο πρώτο κύμα (τον Μάρτιο και τον Απρίλιο)», είπε.

Ο Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε σε προβλέψεις με βάση «αξιόπιστα επιδημιολογικά μοντέλα» τα οποία «δεν είναι αισιόδοξα» για την ζώνη της Ευρώπης.

«Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι η άσκηση παρατεταμένης χαλαρής πολιτικής μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Ιανουάριο 2021 - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλιο», προειδοποίησε.

Όμως, η λήψη απλών, ταχέων περιοριστικών μέτρων τώρα - όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας και ο έλεγχος των κοινωνικών συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους - μπορεί να σώσει 281.000 ζωές μέχρι τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους», τόνισε ωστόσο ο Χανς Κλούγκε, επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.

«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ έχουν επισήμως καταγραφεί πάνω από 7,25 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 250.000 θάνατοι.

Με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 100.000 ημερησίως η Ευρώπη έχει με διαφορά ξεπεράσει τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσον όρο καταγράφονται περισσότερα από 51.000 κρούσματα καθημερινά.

 Κομισιόν: Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Να υιοθετήσουν κοινά μέτρα για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις τους για έλλειψη προετοιμασίας μπροστά στη νέα έξαρση μολύνσεων από Covid-19.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε τα κράτη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Νέα μέτρα ανά την Ευρώπη

Η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ μεγάλες πόλεις, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και επιστρατεύουν φοιτητές της Ιατρικής.
Σε διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν Μακρόν δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αποσκοπεί στο να παγώσουν προσωρινά «τα πάρτυ, οι στιγμές κεφιού όπου συνυπάρχουν 50 ή 60 άτομα και τα εορταστικά απογεύματα διότι, δυστυχώς, όλα αυτά είναι φορείς της επιτάχυνσης της νόσου».
Σε επιδρομές σε γραφεία και σπίτια ανώτερων κυβερνητικών και υγειονομικών αξιωματούχων προχώρησε σήμερα η γαλλική αστυνομία αναφορικά με έρευνα για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν χθες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά. «Βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση αύξησης με γεωμετρική πρόοδο, οι αριθμοί καθημερινά το δείχνουν αυτό», είπε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει εκκλήσεις από την αντιπολίτευση για ένα νέο εθνικό lockdown στην Αγγλία, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται. Οι εισαγωγές ωστόσο στα νοσοκομεία αυξάνονται και γίνονται οι προετοιμασίες για να ξαναλειτουργήσουν νοσοκομεία εκστρατείας που είχαν κατασκευασθεί την περασμένη άνοιξη. Το Λονδίνο αντιμετωπίζει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών εντός των ημερών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η Ολλανδία επέστρεψε στο μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία.
Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.
Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με κορονοϊό.
Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής. Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στο πρακτορείο CTK ότι ο στρατός θα αρχίσει το Σάββατο να κατασκευάζει μια εγκατάσταση χωρητικότητας 500 κλινών σε ένα λούνα παρκ στην Πράγα. Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα 9.544 νέα κρούσματα Covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα.
Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας, η Μόσχα πρόκειται να θέσει πολλούς μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις.
Στην Ιταλία χθες καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: