14.10.20

Ο Άρειος Πάγος...


...για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών...

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει το κρίσιμο θέμα της συνταγματικότητας του νόμου, που αφορά στην ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών, μετά την αναίρεση που ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά... βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας σχετικά με εκκρεμή υπόθεση.

Η αναίρεση ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου και αφορά τον Νόμο 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, με βάση τις διατάξεις του οποίου προβλέπεται ότι η δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά ύστερα από έγκληση των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το επίμαχο βούλευμα που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη μπήκε στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με την απόφασή του θα κρίνει το μείζονος σημασίας θέμα υπό μορφή πιλοτικής δίκης, ξεκαθαρίζοντας αν ο νόμος είναι ή όχι συνταγματικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα δικαστικά συμβούλια των Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις επί του κρίσιμου αυτού θέματος, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει ζητήσει και την απόφαση για το σκέλος της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την οποία επίσης έπαυσε η δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2019, πριν ακόμη η κυβέρνηση ψηφίσει την επίμαχη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε επισημάνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας, αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που τότε βρίσκονταν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύαν, -όπως και έγινε- να ριφθούν στον «κάλαθο των αχρήστων», ως ποινικά μη αξιόλογες και η χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τελικά οι τραπεζικές διοικήσεις δεν υπέβαλαν εγκλήσεις κατά των τραπεζιτών εντός της τετράμηνης προθεσμίας που προέβλεψε ο Ποινικός Κώδικας και έτσι οι ανησυχίες της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επαληθεύθηκαν.

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε παρατηρήσεις στην Ελλάδα και η GRECO ο βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πλέον η αντισυνταγματικότητα του νόμου θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: