25.10.20

Το τρίπτυχο Ερντογάν...


Ισλαμο-εθνικισμός, κατάργηση της Λωζάνης και τιμωρία με το… ρακί...

 «Ολόκληρος ο κόσμος έχει συνωμοτήσει κατά της Τουρκίας» όπως είπε με δικά του λόγια Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τοπικό συνέδριο του κόμματός του στην Καισάρεια. « Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χρειάζεται…ψυχιατρική εξέταση» δήλωσε ο Ερντογάν. Οσο για την Ελλάδα; «Δεν θα παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Ευρώπη», απείλησε ο Ερντογάν. Η Ευρώπη; «Ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση. Είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες μας και ολόκληρη η μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη μπορούν να ζήσουν ειρηνικά» ήταν η επόμενη ατάκα του Τούρκου προέδρου. Η Συρία; «Προσπαθεί να ιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος στα σύνορα με το Ιράκ και θα κάνουμε ότι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου». 

 Η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ; «Δεν έχει κάνει τίποτα και η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στους αδελφούς μας στο Αζερμπαιτζάν» Για τους ρωσικούς πυραύλους S-400; « Δεν θα πάρουμε την άδεια από την Ουάσιγκτον για να τους χρησιμοποιήσουμε». Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε μάλιστα από την Καισάρεια ότι «γίνονται βρώμικα παιγνίδια κατά της Τουρκίας σε πάρα πολλά μέτωπα και η χώρα του βιώνει μια απίστευτη εχθρότητα». Με άλλα λόγια : Η Τουρκία είναι το θύμα που όλοι προσπαθούν να πλήξουν ενώ από την πλευρά της στηρίζεται μόνο στο…διεθνές δίκαιο, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο Έρντογάν . Με δύο στόχους φυσικά: Να επιβάλει τετελεσμένα στο εξωτερικό και να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό, καθώς το κόμμα του υποχωρεί συνεχώς στις δημοσκοπήσεις λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης.

 Ο Τούρκος πρόεδρος από το 2016, εκμεταλλευόμενος και το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει υιοθετήσει μια ακραία εθνικιστική, πολεμική στρατηγική, συμμαχώντας με τους ακροδεξιούς εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ήταν προηγουμένως μεταξύ των αντιπάλων του. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Άγκυρα περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές και εθνικιστές του Παν-Τουρανισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ριζικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Πλέον η Αγκυρα ξεκινά από εκεί που σταμάτησαν τα πάντα για την Οθωμανική αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: με τη μεταπολεμική συνθήκη της Λωζάνης, η οποία έθεσε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας το 1923. Τη συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητεί κατηγορηματικά ο Ερντογάν και ως την εκατοστή επέτειό της το 2023 θα έχει κάνει τα πάντα για να την αναθεωρήσει προς όφελος της Τουρκίας. Γι αυτό άλλωστε διεξάγει ήδη τεσσερισήμισι πολέμους: Τέσσερις κανονικούς πολέμους στη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ιράκ και τη Λιβύη και «μισό» πόλεμο με την Ελλάδα και την Κύπρο! Τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν περιοχές που θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν μέρος σημαντικών αλλαγών στα σύνορα. Για την ανάγκη αυτών των πολέμων η Άγκυρα έχει τώρα βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Κατάρ στον Περσικό Κόλπο, στο Σουδάν και στη Σομαλία στην Ερυθρά Θάλασσα, και στη Λιβύη.Η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν δεν αφορά μόνο περιοχές που αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και για αυτό προσπαθεί να εμφανιστεί σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο ως εκδικητής των καταπιεσμένων Μουσουλμάνων. Η εξωτερική αυτή πολιτική είναι ένα από τα βασικά όπλα του Ερντογάν για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από τα εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Κάνοντας τον μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό θόρυβο στο εξωτερικό με τον Ισλαμο-εθνικισμό, ο Τούρκος πρόεδρος αγωνίζεται να διατηρήσει της εξουσία του. 

Δικαστικός επιμελητής σε 300.000 φοιτητές που δεν αποπληρώνουν τα φοιτητικά δάνεια 

 Όπως γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung «η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία συνεχίζει να επιδεινώνεται και η οικονομική κρίση, πλήττει τους πολίτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 40% των πολιτών δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Ένα στα τέσσερα άτομα στη χώρα είναι άνεργο και δεν υπάρχει προοπτική επένδυσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Τουρκία έχει σπάσει όμως και το ρεκόρ του εξωτερικού χρέους. Είναι η 18η μεγαλύτερη οικονομίες του κόσμου, αλλά η έκτη όσον αφορά το εξωτερικό χρέος». Ο Ερντογάν συνιστά «υπομονή» καταφεύγοντας στη θρησκεία. Πρόσφατα είπε σε μια συνάντηση: «Αυτός που υπομένει υπομονετικά όταν υπάρχουν ελλείψεις ,είναι πραγματικά ευσεβής». Την ίδια ώρα όμως οι δαπάνες του παλατιού του Ερντογάν είχαν αυξηθεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα! Αλλά και οι πιστοί στον Ερντογάν επιχειρηματίες ,όπως ο μεγαλοκατασκευαστής Ορχάν Κεμάλ Καλιοντσού ,τον οποίο ο Ερντογάν έκανε ζάμπλουτο μέσω δημοσίων συμβολαίων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά, υπάρχει και η ανταμοιβή από τον όμιλο Καλιοντσού, ο οποίος πρωτοστατεί στην προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας μέσω των Media που έχει αγοράσει, όπως η εφημερίδα Sabah. Την ίδια ώρα ,το τουρκικό κράτος έχει στείλει τον δικαστικό επιμελητή σε 300.000 φοιτητές επειδή δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν το δάνειο που είχαν πάρει για τις σπουδές τους! 

 Φορολογική τιμωρία και στο ρακί
 
 Η FAZ γράφει μάλιστα ότι «το Σουλτανικό καθεστώς προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των ήδη υπερβολικών φόρων. Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στα αυτοκίνητα και τα αλκοολούχα ποτά αρκετές φορές. «Εάν αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο, πληρώνουμε τόσο πολύ φόρο στο κράτος που είναι πλέον σαν να αγοράζουμε δύο αυτοκίνητα» γράφει στην FAZ o Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μαμάι. «Η τεράστια αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά δεν επηρεάζει άλλωστε και πολύ την εκλογική βάση του Ερντογάν και ταιριάζει με τον ισλαμικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Έτσι, στην Τουρκία, οι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι φόροι επί του αλκοόλ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500%. 

Στη Γερμανία με τον βασικό μισθό μπορείς να αγοράσεις 3.158 μπουκάλια μπύρας, σε αντίθεση με την Τουρκία που αγοράζεις μόνο 186 μπουκάλια» λέει ο Μπουλέντ Μαμάι. Αποτέλεσμα; «Αντί να ξοδεύουν μια περιουσία για ένα μπουκάλι ρακί, οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να παράγουν το δικό τους ρακί στο σπίτι, το οποίο τους κοστίζει μόνο το ένα πέμπτο της λιανικής τιμής. Τα ιστολόγια με συνταγές για την παρασκευή ρακί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Έχουν ακόμη δημιουργηθεί ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν πρώτες ύλες για παραγωγή ρακί, όπως αιθανόλη και έλαιο γλυκάνισου. 

 Μόλις όμως η κυβέρνηση Ερντογάν παρατήρησε μείωση των φορολογικών εσόδων από τις πωλήσεις αλκοόλ, απαγόρευσε τη διάθεση στην αγορά της πιο σημαντικής πρώτης ύλης για την παραγωγή ρακί: Η αιθανόλη από τη γεωργική παραγωγή δεν επιτρέπεται πλέον να διατίθεται στα σούπερ μάρκετ και στο Διαδίκτυο. Αλλά οι πολίτες βρήκαν τρόπους για να ανατρέψουν την απαγόρευση. Εάν δεν βρίσκουν αιθανόλη, αγοράζουν μεθανόλη για το σπιτικό. Κάποιοι δυστυχώς κατέφυγαν σε ακόμη πιο επικίνδυνες ουσίες. Συνδύασαν προϊόντα καθαρισμού όπως απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ με αρώματα αλκοόλ και τα πούλησαν ως ρακί. Αποτέλεσμα; Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατανάλωση παράνομου αλκοόλ. 

Πολύ περισσότεροι δίνουν μάχη για τη ζωή σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία. Ακόμα κι αν επιβιώσουν όμως , θα έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη, όπως απώλεια όρασης. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται και πολύ. Αντίθετα, γελάνε κιόλας! Ένα στέλεχος της νεολαίας του AKP του Ερντογάν έγραψε στο διαδίκτυο: «Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πίνετε μόνο καθαρό αλκοόλ!» Μελέτη του ινστιτούτου Ipsos για την «Παγκόσμια Ευτυχία» σε 27 χώρες έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περιγράφονται ως χαρούμενοι στην Τουρκία έχει μειωθεί από 89% σε 59% τα τελευταία εννέα χρόνια. Το 70% των ερωτηθέντων στην Τουρκία δήλωσαν μάλιστα ότι «μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κάνουν ευτυχισμένους επειδή αυτό είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους. 

Αλλά και αυτή η «ευτυχία» δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter να έχουν αντιπρόσωπο στην Τουρκία και να διαγράψουν δημοσιεύσεις που δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση εντός 24 ωρών. Μέχρι στιγμής, οι πλατφόρμες αυτές αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτήν την απαίτηση. Αλλά εάν δεν το κάνουν, η Αγκυρα θα τους κλείσει την πρόσβαση τους επόμενους μήνες. Δημοκρατία αλά Ερντογάν σε πλήρη εξέλιξη… 

Μιχάλης Ψύλος

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: