10.10.20

Επικύρωσε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο Αλ Σίσι...


Τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψε ο... πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, τελευταίο βήμα για την επικύρωσή της και τη θέση της σε ισχύ για την αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η συμφωνία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης σήμερα Σάββατο 10 Οκτωβρίου. 

 Η συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί τόσο από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο στις 18 Αυγούστου όσο και από το ελληνικό στις 27 Αυγούστου, έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή στην οποία αναφέρεται η συμφωνία βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Επίσης, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στις 6 Αυγούστου. Πριν από την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου, η αρμόδια Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων τη χαρακτήρισε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. 

 Επίσης, ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, είχε δηλώσει ότι είναι «σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο (...). Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο».

 «Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο»... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: