1.10.20

Σύνοδος Κορυφής: Bαβέλ...



Λίγο πριν τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τεσσάρων (Μέρκελ, Μακρόν, Μητσοτάκη και Αναστασιάδη), οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. μετά το τέλος του δείπνου.

«Περιμένουμε... νέο ντραφτ, το οποίο ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ θα καταθέσει νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν εξαντληθεί τα υπόλοιπα θέματα.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση, δεδομένου και των διαφορετικών απόψεων για την Τουρκία που υπάρχουν εντός Ε.Ε.

Πού έγκειται η δυσκολία;
Όχι τόσο για τη λίστα των κυρώσεων, όσο για τον τρόπο εφαρμογής τους, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά. Ως προς το τελικό κείμενο, πάντως, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει αναφορά στα εργαλεία που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της. Και αυτό ήταν εξ` αρχής το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς.

Δεδομένη, επίσης, θεωρείται η κοινή θέση και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας. Η Κύπρος, μάλιστα, κατά πληροφορίες, καταβάλει έντονες προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων ιδίως για παράνομες εξορύξεις. Λέγαμε, από χθες, ότι μάλλον θα έχουμε μία ειδική παράγραφο για την Κύπρο. Ως προς την απουσία προσχεδίου, τώρα, αυτό δεν είναι κάτι παράξενο ούτε κάτι που υποδηλώνει κάποια δυστοκία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ήταν κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί ήδη από χθες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: