27.9.20

Η ώρα των πράξεων…


“Θριαμβευτική” ανακοίνωση των ΗΠΑ για την Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης Πομπέο... 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, αναχώρησε για την Ελλάδα, σε μία επίσκεψη που... 
αναμένεται να αναδείξει μία πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ελπίζουμε ότι θα καλύπτει και την κυριαρχία της χώρας μας. Η δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή “θριαμβευτική” ανακοίνωση πριν αναχωρήσει ο κ. Πομπέο, της ασφάλειας της Ελλάδας, είναι μία πολύ καλή εξέλιξη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω και της αναθεωρημένης και διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA), έχουν υποχρέωση να προσφέρουν προστασία στην Ελλάδα, απέναντι στην επιθετική Τουρκία, η οποία πλέον κυριαρχείται από άκρατο ακραίο ισλαμο-εθνικισμό και απειλεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στη Μέση Ανατολή. Ως γνωστό, πρώτος σταθμός του κ. Πομπέο, είναι η Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να τονίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης, η οποία μαζί με την Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσουν και τους νέους πυλώνες συνεργασίας με τη χώρα μας. 

Πριν φτάσει στη χώρα μας, ο κ. Πομπέο επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Συμμαχίας για να αποτραπεί μία ελληνοτουρκική σύγκρουση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Ελλάδα, στην οποία καταγράφει στους στόχους του ταξιδιού. Αναφέρεται με εξαιρετικά λόγια για τη συνεργασία και τους δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού. Στόχος της επίσκεψης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση είναι η ανανέωση της κοινής μας δέσμευσης για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την πιο ισχυρή σχέση των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες. 

Όπως σημειώνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται υπερήφανα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και της επιβολής του νόμου. Έχει μεγάλη σημασία η ειδική αναφορά στη συνεργασία των 3 συν 1. Πρόκειται για τις τριμερείς συναντήσεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, στις οποίες έλαβε μέρος και η Αμερική. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ομιλεί για επέκταση αυτής της περιφερειακής συνεργασίας. Σημειώνουμε ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει μία συνάντηση στην Ελλάδα, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωναϊού δεν πραγματοποιήθηκε. 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια της χώρας μας. Η Ελλάδα -σημειώνεται- είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί, σημειώνει, να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί την Ελλάδα το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Είναι ο κόμβος, αναφέρει, για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο. Σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η ανακοίνωση σημειώνει με νόημα: Επεκτείνουμε τις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, διατηρούμε την αυξανόμενη συνεργασία στη βάση της Σούδας, και έχουμε λάβει σίγουρη πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Οπωσδήποτε, όλα τα παραπάνω, όπως τα σημειώνει η ανακοίνωση, είναι καλά και ωραία. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πράξεις για το θέμα της ασφάλειας της Ελλάδας σε αυτή την επίσκεψη. Ο κ. Πομπέο μπορεί να θέλει, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει πάντα φίλος του ισλαμιστή Ερντογάν. Ας ευχηθούμε να επικρατήσουν οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής, όχι του προέδρου της...

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: