26.9.20

Ερντογάν - Ακάρ: Νέες απειλές και όνειρα για «Γαλάζια Πατρίδα»...























Στ. Πέτσας: Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών...
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνος της γείτονος με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538. Τι διαβεβαίωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για... ακόμα μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί την αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» -που όπως δήλωσε και πρόσφατα για τον ίδιο καλύπτει από την καλύπτει από το μισό Αιγαίο μέχρι την Κρήτη- ως εάν αποτελεί όρο του διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα, ισχυρίστηκε πως «τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά και τα δικαίωματά μας στις θάλασσες μας με δυνατή θέληση και αδιάσειστη πίστη».

Στο μήνυμά του τόνισε πως «η Ιστορία έχει δείξει ότι η ειρήνη, η ηρεμία και η δικαιοσύνη επικρατεί σε όλες τις θάλασσας που κυριαρχούν οι ναυτικοί μας. Είμαστε περήφανοι που που οι ναυτικές δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν τόσο ένδοξες νίκες στο ενεργητικό τους, όπως η Νίκη της Πρέβεζας, συνεχίζουν αυτή την μεγάλη κληρονομία στο μέλλον, ενδυναμώνοντάς την».


Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρόεδρο, η νίκη του οθωμανικού ναυτικού υπό τη διοίκηση του αρχιναύαρχου Μπαρμπαρόσα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην τουρκική ναυτική ιστορία και έδειξε τη δύναμη του τουρκικού ναυτικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε μάλιστα το εξής: «Σήμερα, ως μια από τις 10 χώρες παγκοσμίως που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά μας πολεμικά πλοία με εθνικά μέσα, συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τις ναυτικές δυνάμεις μας προκειμένου να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα, να διασφαλίσουμε ότι οι φίλοι μας θα είναι ασφαλείς και να αποτρέψουμε όσους εποφθαλμιούμ τα δικαιώματά μας».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα». «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Στ. Πέτσας: Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό βήμα το ότι «η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει δείξει έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως θα γίνουν τα πάντα ώστε να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της χώρας μας, και πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους στην Ελλάδα.

«Όταν έχουμε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, όταν έχουμε την ανάπτυξη της 4ης Στρατιάς στα μικρασιατικά παράλια από το 1975, όταν έχουμε το casus belli από το 1995, και φυσικά όταν έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας. Όποιος θέτει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, ξέρει ότι κανείς δεν κάθεται σε ένα τέτοιο τραπέζι. Μπορεί στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών της, η Τουρκία να θίγει τέτοια θέματα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να τεθεί σε ένα τραπέζι συζητήσεων με καμία Ελληνική Κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα» είπε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι συντονισμένη με τη μεγαλόνησο σε όλα τα θέματα. «Όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις πάντα ήταν σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Απόδειξη η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μιλά ξεκάθαρα, για στήριξη της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι για «για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Όσον αφορά την προετοιμασία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς συνομιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν. Αλλά το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παίρνει κάποιο χρόνο.

«Αν αυτά τα δύο υπάρξουν, δεν αποκλείεται στο μέλλον κάποια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλά θυμίζω ότι αυτός, ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Ερντογάν. Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι δεν θέλει. Περιμένουμε να δούμε εάν εξακολουθεί να το πιστεύει ή θα κάνει ένα βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: