23.8.20

Λήγει η παράνομη τουρκική Navtex ...

Τα τρία σενάρια για έναρξη διαλόγου...
Με φόντο τη λήξη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, της παράνομης τουρκικής Navtex του «Oruc Reis», εντείνεται η ανάγκη για έναρξη συζητήσεων με την Ελλάδα, προκειμένου να...

 εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με πρωταγωνιστές του σκηνικού που αρχίζει και διαμορφώνεται προς αυτήν την κατεύθυσνη, τη Γερμανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. και την Κομισιόν, εξετάζονται διάφορα σενάρια με στόχο τον διάλογο.

Τα τρία σενάρια για έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας
Πρώτον, να ανακοινωθεί έναρξη διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδος και Τουρκίας, με πρώτο θέμα τον καθορισμό ατζέντας.

Δεύτερον, το Βερολίνο καλοβλέπει την πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Τι θα γίνει, όμως, με την Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει η Άγκυρα «εκλιπούσα»; Αυτό δυσκολεύει τη σύγκλησή της.

Τρίτον, για να παρακαμφθούν οι τουρκικές «αγκυλώσεις», έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις προς την Άγκυρα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν άτυπες συναντήσεις με τη Λευκωσία για καθορισμό ΑΟΖ. Δύσκολα θα αποδεχθεί μια τέτοια διευθέτηση η Άγκυρα, σημειώνεται ωστόσο, ότι στο παρελθόν έγιναν δύο τουλάχιστον άτυπες-μυστικές συναντήσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η νέα κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφωθεί θα διαφοροποιήσει ενδεχομένως και τις προσεγγίσεις αλλά και τις τακτικές. Είναι ξεκάθαρο πως όταν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα τίθεται από την Αθήνα. Ωστόσο, για τη Λευκωσία το ζήτημα θα είναι ανοικτό από τη στιγμή κατά την οποία οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης θα συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία θα πορευτούν από της ενάρξεως του διαλόγου με διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Ενδείξεις, πάντως, ότι η Άγκυρα θα αλλάξει στάση δεν φαίνεται να υπάρχουν. Αντίθετα, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για εντοπισμό κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της υλοποίησης ενός μεγαλεπήβολου επεκτατικού σχεδιασμού, μέσα και από την ανάδειξη της κατοχικής δύναμης σε ενεργειακή δύναμη!

Προειδοποιήσεις για Αμμόχωστο
Η Λευκωσία προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση πως στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία εποικίσει την Αμμόχωστο, θα κινηθεί για αναστολή της ενταξιακής πορείας της Ε.Ε. και μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων που απορροφά η Τουρκία. Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας...

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: