27.8.20

Το ναυάγιο της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά...

...και η ατολμία Μητσοτάκη...

Σύμφωνα με το Spiegel «στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να...
επιβληθούν αμέσως κυρώσεις» κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας και, σε κάθε περίπτωση, «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».(o κ.Δένδιας τον διέψευσε λίγο μετά)

Το πρώτο δεδομένο πάντως είναι πως η γερμανική πρωτοβουλία για ελληνοτουρκική προσέγγιση απέτυχε παταγωδώς. Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας σε Αθήνα και Άγκυρα σφραγίστηκε απο τις ευθείες πολεμικές απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα, εξίσου πολεμικά, ρητορικά «τελεσίγραφα» Ερντογάν, και από ένα επεισόδιο στην Χάλκη που παραπέμπει σε εποχες Ιμίων.

Είναι μια σφραγίδα που ενδεχομένως δικαιώνει όσους εξαρχής προειδοποιούσαν ότι η γερμανική διαμεσολάβηση στερειται βάθους, διπλωματικής επάρκειας και γεωπολιτικής γνώσης. Οπως επισημαίνουν άλλωστε διπλωματικες πηγές, ο απεσταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα για να προτείνει ουσιαστικά διάλογο με διευρυμένη, τουρκική ατζέντα, και με το βλέμμα στραμμένο στα οικονομικα και πολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία.

Είναι ενα  πλαίσιο το οποιο δεν θα μπορουσε εύκολα να δεχτεί οποιαδήποτε ελληνικη κυβέρνηση - εξ ου, ενδεχομένως,  και το Spiegel άφησε χθες ευθειες αιχμες κατα του ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Πως μπορεί να αποκλιμακωθεί μια κρίση όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Με κάθε πρόταση του Έλληνα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πιο δυσαρεστημένος», έγραψε,  αναζητώντας ελληνικό άλλοθι στην γερμανικη διπλωματική αποτυχία...

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: