27.8.20

Με διαφορά δύο χρόνων...

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας προς δυσμάς, από τα 6 στα 12 μίλια. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Πρόκειται για...
ένα αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο. Ορθώς επομένως ασκείται. Κι αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε να είχε ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό. Τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Γιατί δεν έγινε τότε; Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια λόγω της έντονης αντίδρασης της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της Ν.Δ. Και είναι επίσης αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει πράξη αυτό που κατήγγελλε στο παρελθόν γιατί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντίρρηση. Ευτυχώς που δεν έχει...

Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε πριν από δύο χρόνια η Ν.Δ. γι' αυτό που κάνει σήμερα και για το οποίο πανηγυρίζει. Ελεγε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέσκαπτε θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής. Χώριζε την Ελλάδα στη μέση. Οτι μη επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε από τη Ν.Δ. για εθνική προδοσία επειδή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Χθες όμως που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το ίδιο πράγμα, δεν διαπράχθηκε καμία εθνική προδοσία. Αντίθετα, είχαμε εθνική επιτυχία και μεγάλωμα της Ελλάδας.

Κάποτε σε αυτή τη χώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σοβαρευτούν. Ειδικά γι' αυτές που αναλαμβάνουν κυβερνητική εξουσία η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά στα εθνικά ζητήματα είναι επιβεβλημένη. Οι άγονες και πατριδοκάπηλες συμπεριφορές ουδέποτε απέδωσαν το παραμικρό όφελος στη χώρα. Αντιθέτως έκαναν μεγάλη ζημιά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να το ξέρει καλά αυτό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: