12.7.20

«Τσουβαλιάζουν τους εργαζόμενους σε newsroom-παγίδα»...




Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων...

Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει η παράταξη (ΕΣΗΕΑ) «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» για τις συνθήκες εργασίας σε ΕΡΤ και ΑΠΕ. Οπως αναφέρεται σε...
σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔ «με παρέμβαση του εκπροσώπου της Δημήτρη Τσαλαπάτη αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο νέα..
ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού που η διοίκηση μαζί με κάποιους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των δημοσιογράφων προσπαθούσαν να αποκρύψουν».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης όπως μας εστάλη:
"ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΝEWSROOM-ΠΑΓΙΔΑ
Κρύβουν ύποπτα περιστατικά Ζούλας Γαμπρίτσος και το γραφείο του Πρωθυπουργού
Σκηνές ρόκ επικράτησαν την Πέμπτη στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ με τον δήθεν …αιφνιδιαστικό έλεγχο από την εργοδοτικής πλειοψηφίας των 6 της ΕΣΗΕΑ στους χώρους δουλειάς της ΕΡΤ, για τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας σε χώρους χωρίς κτιριοδομική ασφάλεια , εξαερισμό όπου στριμώχνουν με το ζόρι τους εργαζόμενους.
Η επιτροπή λοιμώξεων της ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου Αγάτσα Νικολάρα Γυπάκη και περίοικοι) τα βρήκε όλα να λειτουργούν άψογα(!), παρά το τσουβάλιασμα των δημοσιογράφων στο κτίριο του παλιού γκαράζ και την δημιουργία ενός χώρου για όλους που δεν κάνει ούτε για τους μισούς!...
Στην ΕΡΤ όμως με την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΕΔ Δημήτρη Τσαλαπάτη αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο νέα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού που η διοίκηση μαζί με κάποιους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των δημοσιογράφων προσπαθούσαν να αποκρύψουν.
Κανείς όμως δεν βεβαιώνει τι άλλο συμβαίνει ούτε λέει κουβέντα για την έκταση της ιχνηλάτησης. Η ΕΡΤ που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και το ΑΠΕ, αποτελούν φαίνεται άβατο για τον ελεγκτικό μηχανισμό Τσιόδρα-Χαρδαλιά
Η διοίκηση Ζούλα-Γαμπρίτσου μέσα στον πανικό που προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις και οι δημόσιες καταγγελίες των εκπροσώπων της ΚΕΔ, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μία εγκύκλιο που εκδόθηκε την Παρασκευή με την υπογραφή του γενικού διευθυντή Ε. Λουριδά ο οποίος, για να μην φορτωθεί την ευθύνη, ομολογεί το πρόβλημα στην ΕΡΤ αλλά κατηγορεί τους εργαζόμενους ( δημοσιογράφους και τεχνικούς) ότι δεν φοράνε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!..
Τα προβλήματα όμως αναγνωρίζει κατ ιδίαν και ο ιατρός εργασίας που του επιτρέπουν όμως να βρίσκεται στην ΕΡΤ μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να μην υπάρχει πλήρης εικόνα.
Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι ο ενιαίος χώρος για τις ειδήσεις ( NEWS ROOM) που δημιουργείται στον πρώτο όροφο δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Στο συγκεκριμένο χώρο γκρεμίζονται οι τοίχοι από πέντε γραφεία ( τα δύο είναι τυφλά) ενώ καταργείται ο διάδρομος του πρώτου ορόφου που θα φιλοξενεί γραφεία και η διέλευση για τις τουαλέτες θα γίνεται για εργαζόμενους και περαστικούς μέσα από την αίθουσα σύνταξης!
Ο χώρος δεν επαρκεί για όλους ενώ οι στατικές αλλαγές που επιχειρούνται στο κτίριο δεν φαίνεται να έχουν την έγκριση της πολεοδομίας παρά το γεγονός ότι άρχισαν οι εργασίες.
Ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Φ. Καφαράκης δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τους κινδύνους από τη πανδημία που συνδέονται με την κατάσταση που επικρατεί στο master control, στο τυφλό στούντιο στο υπόγειο στο news room που χτίζεται, στα στούντιο του ραδιοφώνου .Επιχείρησε μάλιστα να τα φορτώσει σε μία αρχιτέκτονα του κτιρίου, τον γενικό διευθυντή προσωπικού και τον ιατρό εργασίας.
Εντύπωση προκάλεσε η υπεράσπιση της διοίκησης από την Α Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και την Ειδική Γραμματέα που εργάζονται στην ΕΡΤ, όπως και οι αποστάσεις που κράτησε στη συνάντηση ο διευθυντής ειδήσεων πολιτικός συντάκτης που καλύπτει στις δημόσιες εμφανίσεις τους όλους τους προέδρους της ΝΔ.
Στο ΑΠΕ η κατάσταση των γραφείων είναι ανάλογη με τον γενικό διευθυντή να απαιτεί εργασία σε ακατάλληλους χώρους ακόμη και από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων.
Ήδη στο ΑΠΕ αυξήθηκε κατά μία ώρα την μέρα το ωράριο απασχόλησης των εσωτερικών συντακτών που σημαίνει στην ουσία γίνεται μείωση αποδοχών , αφού για το αυξημένο ωράριο αμείβονται με τον ίδιο μισθό και με κολοβή αναγνώριση προϋπηρεσίας.
11/07/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"

Δεν υπάρχουν σχόλια: