11.7.20

Το μερίδιο του Netflix στην Ελλάδα...


... και ενας χαμένος τζίρος 300 εκατ. ευρώ!...
Μια άλλη, εντελώς αφορολόγητη αγορά στα media!

Μια αγορά που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως συγκροτούν οι πολυεθνικές ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά γίνονται συνάλλαγμα και...
φεύγουν από τη χώρα, δίχως να αποδίδονται φόροι και εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, σε αντίθεση με το σύνολο των υπολοίπων επιχειρήσεων της χώρας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψηφιακό σκάνδαλο, για το οποίο δεν γίνεται λόγος στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα, κατά αποκλειστικότητα, οι «Τυπολογίες» αποκαλύπτουν το καθεστώς άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των παραδοσιακών εκδοτών του Τύπου και του κλάδου της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ενεργοποιούνται για να συγκεντρώσουν φόρους από τη δραστηριότητα των ψηφιακών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Ο τομέας του Digital Publishing εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση. Στο σκέλος Business To Business o ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ από τις καμπάνιες που ανατίθενται από τις επιχειρήσεις σε φορείς όπως το YouTube, το Facebook κ.ά. Ο τζίρος της δραστηριότητας Business To Consumer εκτιμάται στα 80 – 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο και περιλαμβάνει τη διαφήμιση που κάνουν οι μικροί στις ίδιες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το Netflix στην Ελλάδα. Το 25% της τηλεθέασης έχει μετακινηθεί στα άλλα κανάλια, δηλαδή στα περιφερειακά και στη συνδρομητική τηλεόραση, το Netflix, την Cosmote TV και τη Nova. Εκτιμάται πως στην περίοδο της πανδημίας το Netflix πλησίασε τους 200.000 συνδρομητές με 680.000 κωδικούς χρηστών. Κάθε συνδρομή στο Netflix μπορεί να φτάσει μέχρι και τους τέσσερις κωδικούς, με αυξανόμενη χρέωση. Ο τζίρος του Netflix στην Ελλάδα εκτιμάται σε <Β> 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι τρεις αυτοί τομείς της ψηφιακής δραστηριότητας υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η διαφημιστική αγορά της ελεύθερης τηλεόρασης μετά βίας φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ. Είναι μια νέα, παράλληλη, εντελώς αφορολόγητη αγορά, στην οποία δεν γίνεται καμιά παρέμβαση, δεν υπακούει σε κανόνες και δεν δίνει λογαριασμό.

https://mediagr.org/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: