11.7.20

Η Αγγλία πενθεί για τον θάνατο του μεγάλου Τζάκι Τσάρλτον...


Ο Τζάκι Τσάρλτον, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές στην ιστορία του αγγλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, έφυγε χθες βράδυ (10/7) από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών…

Ο Τσάρλτον, που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Αγγλίας το 1966, είχε...
διαγνωστεί με λέμφωμα τον τελευταίο χρόνο και είχε επίσης άνοια. Η οικογένειά του γνωστοποίησε το θάνατό του, με μια γραπτή δήλωση που εστάλη στα βρετανικά ΜΜΕ και ανέφερε:

«Ο Τζακ πέθανε ειρηνικά την Παρασκευή 10 Ιουλίου σε ηλικία 85 ετών. Ήταν στο σπίτι του στο Northumberland, μαζί με την οικογένειά του. Εκτός από πολλούς φίλους, ήταν πολύ αγαπητός σύζυγος, πατέρας και παππούς. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε πόσο περήφανοι είμαστε για την εξαιρετική ζωή που έζησε και την ευχαρίστηση που προσέφερε σε τόσους πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικές χώρες και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ήταν ένας απόλυτα ειλικρινής, ευγενικός, αστείος και γνήσιος άνθρωπος που είχε πάντα χρόνο για τους ανθρώπους. Η απώλεια του θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στη ζωή όλων μας, αλλά είμαστε ευγνώμονες για τις αναμνήσεις».

Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1935, στο Άσινγκτον κοντά στο Νιούκαστλ. Ήταν μέλος της ομάδας της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του πρώην αστέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπόμπι Τσάρλτον, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ‘66. Ο Τζάκι έγραψε ιστορία καθώς σε όλη του την καριέρα αγωνίστηκε με την Λιντς Γιουνάιτεντ (1950-1973) με την οποία κέρδισε:

Τον τίτλο της Β’ Κατηγορίας και την άνοδο (1963/64), τον τίτλο πρωταθλητή Αγγλίας (1968/69), στο Κύπελλο Αγγλίας (1972), το Λιγκ Καπ (1968), το Τσάριτι Σιλντ (1969), 2 φορές το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, σημερινό Γιουρόπα Λιγκ (1968 και 1971), καθώς και μια ακόμη άνοδο από τη Β' Κατηγορία (1955/56), 5 θέσεις επιλαχόντα στην Α’ Κατηγορία, δύο παρουσίες ως φιναλίστ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας και έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων.

Οι 629 παρουσίες του σε αγώνες πρωταθλήματος και οι 762 συνολικά ανταγωνιστικές εμφανίσεις, παραμένουν μέχρι και σήμερα ρεκόρ για την Λιντς Γιουνάιτεντ.

Το 2006, οι οπαδοί των «παγωνιών», ψήφισαν τον Τζάκι Τσάρλτον στη καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του συλλόγου. Κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, λίγο πριν από 30α γενέθλιά του και σκόραρε 6 γκολ σε 35 διεθνείς αγώνες για τα «Λιοντάρια», ενώ εμφανίστηκε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (κατέκτησε το ένα) και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πήρε το χάλκινο μετάλλιο με την Αγγλία στο Euro 1968, ενώ κατέκτησε και 4 τίτλους του Εσωτερικού Βρετανικού Πρωταθλήματος. Ονομάστηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς στην Αγγλία, το 1967, από τους αθλητικογράφους.

Ως προπονητής ανέλαβε την Εθνική Ιρλανδίας, τον Φεβρουάριο του 1986, οδηγώντας τη στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της, το 1990, φτάνοντας στα προημιτελικά. Την οδήγησε επίσης στο Euro του 1988 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1996 και αποσύρθηκε και από την προπονητική. Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.



Αντώνης Φουντής

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: