1.6.20

Από σήμερα oι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές...


Σε ισχύ από σήμερα η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, ενώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα...
επόμενα βήματα μέχρι και την συνολική μείωση κατά 5% ως το 2023

Η πρώτη δόση της μείωσης της μείωσης κατά 0,9% για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου.

Σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3,12 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών και άρα θα έχουν μικρότερη παρακράτηση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι , για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν βρίσκονται στις ΚΑΔ που έχουν μπεί στα μέτρα στήριξης .

Τούτο διότι την αρχική οριζόντια έμμεση αύξηση των μισθών αλλάζουν όλα όσο έφερε ο κορονοϊός. Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση και είτε βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας ή το επόμενο βήμα την μερική απασχόληση με μισθούς πάνω από τον κατώτατο των 650 ευρώ, η μείωση των εισφορών θα ελαφρύνει το μη μισθολογικό βάρος του εργοδότη μέρος της απώλειας του μισθωτού ενώ Όσοι πάλι αμείβονται με τον κατώτατο θα έχουν την ελάφρυνση ούτως ή άλλως, καθώς με το πρόγραμμα "Συν - Εργασία" θα έχουν αναπλήρωση 100%.

Τα επόμενα βήματα

Την ίδια ώρα και ενώ οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται λόγω της κρίσης τόσο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του όσο και ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλούν για επικείμενη συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών .Την ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνει το τεράστιο ποσό των 32 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης μαζί με τα 19,4 δις ευρώ του επόμενου του ΕΣΠΑ που φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει η Ελλάδα από την πρόταση της Commission η οποία θα πρέπει βέβαια να συμφωνηθεί και σε επίπεδο κορυφής .

Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει από το πακέτο των 560 δις περίπου 1,4 δις από τo πρόγραμμα SURE για την στήριξη της απασχόλησης 3,5 δις από τις εγγυήσεις της ΕΤΕπ και 3,7 δις από τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας. Επίσης μπορεί να διεκδικήσει πρόδρομα κονδύλια από το επιμέρους πρόγραμμα REACT EU του ταμείου ανάκαμψης που θα διαθέσει 27,5 δις ευρώ (το 50% από τα συνολικά 55 δις ευρώ που διαθέτει) για άμεσες ανάγκες των κρατών μελών για την στήριξη της απασχόλησης και των υγειονομικών αναγκών των κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η Ελλάδα, με βάση τις προβλέψεις της ΕΕ αναμένεται να έχει φέτος ύφεση 7,9% την μεγαλύτερη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Άρα είναι η τυχερή άτυχη που θα έχει και ένα σεβαστό μερίδιο από τα κονδύλια που θα διατεθούν

Χωρίς όλα αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα έπρεπε να καλύψει τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η υγειονομική με τα διαθέσιμα του κράτους τα οποία προς το παρόν αναπληρώνονται με δανεισμό αφού και τα φορολογικά έσοδα έχουν κάθετη πτώση. Τώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών αυτό των θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για φορολογικές ελαφρύνσεις .

Σε αυτή την βάση σχεδιάζεται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που φτάνουν σήμερα το 45% του μη μισθολογικού κόστους αποτελώντας αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης .

Με δεδομένο ότι το κόστος είναι υψηλό αφού η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% έχει μεγάλο κόστος ( περίπου 3 δις ) σε ένα ευαίσθητο τομέα όπως το ασφαλιστικό, η μείωση θα γίνει σταδιακά μέχρι και το 2023 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει το 2021 και αφού το ταμείο ανάκαμψης θα έχει έρθει σε πλήρη ισχύ και θα γίνεται σε ετήσια βάση μέχρι και το 2023 οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί. Όλα αυτά βέβαια υπο την αίρεση ότι θα υπάρχει κάθε χρόνο το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν μειώσεις χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού .

Δεν υπάρχουν σχόλια: