1.6.20

Νεκρός διαδηλωτής στο Κεντάκι...

Για έκτη συνεχόμενη μέρα οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ βιώνουν το κύμα οργής που ξέσπασε έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ . Οι δυναμικές κινητοποιήσεις έφτασαν για ακόμη μια φορά μέχρι τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «φυγαδεύεται» για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε...
 
υπόγειο καταφύγιο. Άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Κεντάκι, όταν οι αρχές πυροβόλησαν για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος σε χώρο στάθμευσης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές δεν πτόησε τους διαδηλωτές να ξεχυθούν στους δρόμους για έκτη μέρα προκειμένου να παλέψουν για απονομή δικαιοσύνης μετά τον άδικο χαμό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την ώρα της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς.

Τις τελευταίες ημέρες, στις ΗΠΑ, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προκαλούν τα κρούσματα ρατσισμού, αστυνομικής βίας, ανισοτήτων και ανεργίας, έβαλε «φωτιά» στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη και ενώ βρισκόμαστε καθ' οδόν για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Οργισμένες... πολιτείες

Το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει έχει κινητοποιήσει την Εθνική Φρουρά που επιχειρεί πλέον σε 15 Πολιτείες και την Ουάσιγκτον. Περισσότερες από 40 πόλεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές την «έσπασαν» τη νύχτα. Μέχρι και σήμερα μετράμε πέντε νεκρούς ενώ τουλάχιστον 4.000 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα από την ημέρα που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις. Tην επόμενη εβδομάδα (08/06) θα μεταβεί στο δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός που εμπλέκεται στο θάνατο του Φλόιντ.

Το τελευταίο 24ωρο:

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε ο Λευκός Οίκος ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλυθεί το πλήθος των διαδηλωτών.
Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον κινητοποίησε ακόμη 200 άτομα της Εθνικής Φρουράς
Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βοστώνη. Διαδηλωτές έκαψαν ένα αστυνομικό όχημα.
Με τη χρήση χημικών διέλυσαν τις συγκεντρώσεις στην Ατλάντα οι αστυνομικές δυνάμεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες παραμένει σε ισχύ.
Σε διάφορες γειτονιές της Φιλαδέλφειας μεταφέρθηκε το επίκεντρο των ταραχών.
Σε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στο Ντάλας επειδή οι πολίτες δεν τηρούσαν το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να φτάσει στο «Interstate 55» στο Μέμφις και να σταματήσει προσωρινά την κυκλοφορία.
Μεγάλες διαδηλώσεις (και) στο Λος Άντζελες. Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα.
Βανδαλισμοί και ταραχές στις γειτονιές και τα προάστια του Σικάγο.
Στο Όστιν, του Τέξας, αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών ενάντια στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η αστυνομία του Σαν Ντιέγκο διέλυσε με χημικά τους διαδηλωτές που απάντησαν με ρίψη πετρών.
Ο οδηγός ημιρυμουλκούμενο όχημα κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο «35 West» στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε.

Αυξάνονται οι νεκροί

Δυστυχώς, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Κεντάκι, όταν οι αρχές πυροβόλησαν για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος σε χώρο στάθμευσης όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Η γενικευμένη καταστολή των διαδηλώσεων και ο θάνατος τριών ακόμα ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο (είχαν προηγηθεί δύο θάνατοι στην Αϊόβα) προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για το κύμα αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τη μέρα που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις ανέρχεται σε πέντε άτομα.


Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου ο Τραμπ

Τα τρομερά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Μινεσότα, την πόλη όπου ζούσε ο Φλόιντ μέχρι το μοιραίο συναπάντημά του με τους τέσσερις συμπολίτες του αστυνομικούς, αποδείχτηκε πως ήταν μόνον η αρχή.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί με δεκάδες περιοχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν καλέσει την Εθνική Φρουρά.

Η οργή των διαδηλωτών έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου για μία ώρα) σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.


Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και μία αστυνομική πηγή, ανέφεραν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως στο καταφύγιο μαζί με τον Ντ. Τραμπ μεταφέρθηκε και σύζυγός του Μελάνια και ο γιος του Μπάρον, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με το CNN, εάν η κατάσταση στον Λευκό Οίκο εκτραχυνθεί, «ο πρόεδρος θα μεταφερθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης και μαζί του θα μετακινηθούν και η Μελάνια Τραμπ, ο Μπάρον Τραμπ και άλλα μέλη της οικογενείας».

«Φαγωμάρα» στον Λευκό Οίκο

Στο κυβερνητικό επιτελείο, οι τεράστιες συγκεντρώσεις έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο». Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης με τον ένοικο του Λευκού Οίκου συχνά να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αναρτήσεις του στο Twitter.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος που να δίνει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, πήγε σε μια περιοχή του Ουίλμινγκτον όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.

Παραλίγο τραγωδία

Η Μινεάπολη όπως και πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων. Στην πόλη απ' όπου ξεκίνησαν όλα για ακόμη μια μέρα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων με χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους έχοντας απέναντί τους μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών (Δευτέρα) διαδηλώσεων, οδηγός ημιρυμουλκούμενου οχήματος κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Το παράδοξο της Μινεσότα...

Στο τσουνάμι της οργής δεν παίρνουν μέρος μόνο μαύροι ή Λατίνοι, αλλά και πολλοί καταπιεσμένοι και περιθωριοποιημένοι λευκοί.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.»: η Μινεάπολη, που θεωρούνταν μέχρι και προχτές μια «προοδευτική» πόλη, με Δημοκρατικό δήμαρχο, είναι ταυτόχρονα και μια από τις πιο άδικες και άνισες για τους φτωχούς και ιδίως για τους φτωχούς μαύρους, αφού η φαινομενική ευημερία της τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει γεφυρώσει τις βαθιές ανισότητες: ορισμένοι οικονομολόγοι μάλιστα μιλούν για το φαινόμενο της ακραίας ανισότητας ως το «Minnesota paradox», το παράδοξο της Μινεσότα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: