1.4.20

Ιταλία: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες...


Πρόβλεψη για θανάτους έως τον Ιούνιο...
Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη που κάνει Ιταλός καθηγητής για την εξέλιξη της πανδημίας στη γειτονική χώρα. Ο Davide Manca καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο ανέλυσε δεδομένα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας με στόχο να...
προβλεφθεί η κατάσταση έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, βάσει στοιχείων που αφορούν έως και την 30η Μαρτίου ο αριθμός των ημερησίων θανάτων στα νοσοκομεία της χώρας αυξάνει στο μέγιστο ρυθμό. Την Τρίτη μόνο καταγράφηκαν 837 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 12.428. Προβλέπει λοιπόν ότι θα συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικό αριθμό θανάτων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου και ίσως έως τις αρχές Ιουνίου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που επεξεργάστηκε ο Davide Manca δείχνουν ότι η αύξηση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τόσο στην περιοχή της Λομβαρδίας όσο και στην Ιταλία συνολικά, ενδεχομένως να έχουν κάνει την κορύφωση που ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, αλλά ο αριθμός των θανάτων στα νοσοκομεία θα συνεχίσει να αυξάνει με το μέγιστο ρυθμό για αρκετές ημέρες ακόμα.

Η σημερινή ημέρα είναι η 39η ημέρα της πανδημίας για την Ιταλία, με την ημέρα 1 να έχει οριστεί ως η 22α Φεβρουαρίου. Σε ότι αφορά τους θανάτους, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όσοι πέθαναν σήμερα και θα αποβιώσουν τις επόμενες ημέρες είναι εκείνοι που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 πριν περίπου δύο εβδομάδες.
Τα προγνωστικά μοντέλα για τον μέγιστο ρυθμό αύξησης των θανάτων στα νοσοκομεία που πιθανόν να συμβούν αφορούν στο διάστημα 36-40ημέρα (28 Μαρτίου – 1η Απριλίου) στη Λομβαρδία και 36-41η ημέρα (28 Μαρτίου – 2 Απριλίου) στην Ιταλία.

Με δύο διαφορετικά μοντέλα ο καθηγητής Manca παρήγαγε ένα «αισιοόδοξο» και ένα «απαισιόδοξο» σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα την αισιόδοξη πρόβλεψη, το 98% των αναμενόμενων θανάτων στα νοσοκομεία θα έχει συμβεί τόσο στη Λομβαρδία όσο και στην Ιταλία έως τις 15 Απριλίου. Βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, το 98% των ενδονοσοκομειακών θανάτων θα έχει συμβεί μέχρι τις 3 Ιουνίου στη Λομβαρδία και έως τις 4 Ιουνίου στην Ιταλία.

Αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ημέρα με το μέγιστο ρυθμό αύξησης ήταν η 22η της πανδημίας, δηλαδή η 15η Μαρτίου στην Λομβαρδία και η 25η (18 Μαρτίου) στην Ιταλία.

«Η διαφορά μεταξύ Λομβαρδίας και Ιταλίας αφορά στα μέτρα κοινωνικού περιορισμού που ελήφθησαν πρώτα στη Λομβαρδία και έπειτα στην υπόλοιπη χώρα. Κάθε μέρα τελικά μετράει», εξηγεί ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνο.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ είχε αυξηθεί κατά λιγότερο από 10 άτομα ανά ημέρα στη Λομβαρδία, λόγω της πληρότητας στις κλίνες ΜΕΘ. Σε όλη την Ιταλία (περιλαμβανομένης της κεντρικής και νότιας χώρας) ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ είχε αυξηθεί κατά 50-75 ασθενείς ανά ημέρα, συγκριτικά με την απότομη αύξηση των 180-240 ασθενών ημερησίως το διάστημα 13-23 Μαρτίου.

«Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι χώρος δημιουργείται στις ΜΕΘ όταν οι ασθενείς αναρρώνουν και βγαίνουν από τη μονάδα, ή όταν πεθαίνουν δυστυχώς. Επίσης η χωρητικότητα των ΜΕΘ δημιουργείται στην Ιταλία αναδιαμορφώνεται όσο εξελίσσεται η πανδημία», λέει ο Davide Manca.

Και όπως προβλέπει «αναμένουμε να φτάσουμε στην ημέρα που θα έχουμε μικρή ή καθόλου αύξηση των εισερχόμενων ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ να συμβεί την 45η ημέρα της επιδημίας, δηλαδή στις 6 Απριλίου στη Λομβαρδία και την 47η (8 Απριλίου) στην Ιταλία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ θα αρχίσει να μειώνεται σε Λομβαρδία και Ιταλία μετά από αυτές τις ημερομηνίες, ανάλογα με την συνέχιση και την ενίσχυση των αυστηρών μέτρων της καραντίνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: