29.4.20

«Η κυβέρνηση κινείται με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας"»...


“Περιμέναμε χτες από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του να εξηγήσει ποια υγειονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει και βάσει ποιων πρωτοκόλλων και ποιων προτεραιοτήτων ξεκινά η...
διαδικασία της επανόδου της κοινωνίας στην κανονικότητα”, διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Αθήνα 98,4», υπενθυμίζοντας πως “στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, τον πρώτο λόγο έχει η επιστημονική επιτροπή και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τις αποφάσεις της”. 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Αλ. Χαρίτσης διερωτήθηκε “ποια εκπαιδευτική και επιστημονική σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποια τεκμηρίωση υπάρχει, αφού στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει πολύ ισχυρή διχογνωμία για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε να προχωρήσει”.

“Η κυβέρνηση δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο και με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ -πέρα από το οικονομικό- και στο υγειονομικό πεδίο, το οποίο είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνο. Περιμέναμε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα σωφροσύνη και αλληλεγγύη, για ποιο λόγο μετατρέπει τα παιδιά σε πειραματόζωα ρισκάροντας ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ και για το άνοιγμα των εκκλησιών διερωτήθηκε: "Βάσει ποιας σκοπιμότητας προχωρά η κυβέρνηση σε αυτό και ποιες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την απόφασή της;”.

Advertisement
End of ad break in 47 s
“Στο χθεσινό φλύαρο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν ακούσαμε λέξη για το πώς θα μείνει η κοινωνία όρθια μετά την κρίση της πανδημίας”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αντιθέτως”, επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει στάση πρωτοφανούς υπευθυνότητας, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δε θα σιωπήσουμε απέναντι σε ολιγωρίες, λάθη και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η καλή εικόνα της χώρας αναφορικά με την πανδημία αποτελεί κατάκτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί πίσω από αυτή να κρύβονται η ευθύνη και οι αρμοδιότητες του κράτους και της κυβέρνησης”, ξεκαθάρισε. «Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να καθίστανται πλέον οι μάσκες υποχρεωτικές και την ίδια στιγμή να μην έχει εφαρμοστεί διατίμηση από την κυβέρνηση και να γίνονται ανεκτά φαινόμενα αισχροκέρδειας», προσέθεσε.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αν υπολειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, σχετικά με την υπολειτουργία της Βουλής. “Τις τελευταίες μέρες ψηφίζονται πολύ κρίσιμα νομοσχέδια για την παιδεία και το περιβάλλον τα οποία η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να φέρει τώρα στη Βουλή, υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας πλήρως τις δημοκρατικές λειτουργίες”, τόνισε.

Σχετικά με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, ο Αλ. Χαρίτσης επανέλαβε πως “έχουμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό εργασίας και στον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση, σχετικά με την εξαπάτηση των επιστημόνων και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Ο κ. Βρούτσης παραμένει στη θέση του, άρα ο πρωθυπουργός υιοθετεί όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και φυγομαχεί απέχοντας από τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα”.

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “παρόλο που στο υγειονομικό σκέλος η Ελλάδα σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη τα έχει πάει καλά, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και επιπλέον δεν έχουμε δει κανένα μέτρο για την προστασία της οικονομίας από την επερχόμενη ύφεση. Η κρίση δεν θα προκύψει στο μέλλον, είναι παρούσα και γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου προς την κυβέρνηση”. “Σε αυτό το πλαίσιο καταρτίσαμε και προτείναμε το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας”, υπενθύμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: