1.3.20

Σ. Μεταλλίδης: ο γιατρός της «ασθενούς μηδέν»...


«Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι κάτι που όλοι περιμέναμε. Περιμέναμε σε ποιο νοσοκομείο θα έρθει», επισήμανε ο Συμεών Μεταλλίδης. Ο γιατρός που νοσηλεύει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε το πρωί για πρώτη φορά στην τηλεόραση του Alpha και τον δημοσιογράφο, Μιχάλη Κεφαλογιάννη.


Όπως...
είπε η 38χρονη γυναίκα, η «ασθενής μηδέν» για τη χώρα μας που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ «επί της παρούσης είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείτε στενά». Είναι θάλαμοι που συνεχώς βγάζουν αέρα προς τα έξω προστατεύοντας το υπόλοιπο νοσοκομείο, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε ότι «η μοναξιά σίγουρα θα υπάρχει σε ένα τέτοιο θάλαμο».

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα παραμονής της ασθενούς αλλά και του δεκάχρονου γιου της, στον οποίο μετάδωσε τον νέο ιό, στην απομόνωση ο Σ. Μεταλλίδης σημείωσε ότι «θα εξαρτηθεί από την κλινική τους εξέλιξη. Αν το επιτρέψει μπορεί να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο σπίτι». Πρόσθεσε ότι «στα πρώτα περιστατικά στη χώρα μας θα μελετηθεί με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις πότε παύουν να είναι μεταδοτικοί, ώστε να επιστρέψουν στις ζωές τους». Η μεγαλύτερη αγωνία της πρώτης ασθενούς ήταν αν το έχει μεταδώσει στο παιδί της, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, αλλά και σε άλλους ανθρώπους, τόνισε ο Σ. Μεταλλίδης. 


«Δεν είναι εύκολο, όλοι θα φοβούνται στο τέλος της ημέρας, σε όλους θα περνάνε ιδέες από το μυαλό τους. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι και οι λοιμοξιωλόγοι», είπε ο Σ. Μεταλλίδης απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται ο ίδιος τον νέο ιό, δεδομένου ότι επιστρέφει κάθε βράδυ στην δική του οικογένεια. «Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ώστε να χαθούν αυτές οι μικρές φοβίες αν θα μεταδοθεί σε εμάς» είπε και ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ το οποίο σε μία μέρα οργανώθηκε, την επόμενη έγινε κέντρο αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια δέχθηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα.

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: