1.3.20

Πολιτική εθνικής αυτοκαταστροφής...








Μια εφημερίδα -το Πρώτο Θέμα- παρουσίασε το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του κορωναϊού- κατά τον ισχυρισμό της.

Περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων, στρατιωτικό νόμο, επιτάξεις, πλωτά νοσοκομεία, απαγόρευση κυκλοφορίας, στρατιωτικές περιπολίες στους δρόμους και άλλα παρόμοια -και αδιανόητα- «μέτρα».

Κανείς δεν την διέψευσε. Έτσι μένει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση...

έχει στα συρτάρια της σχέδια κατάλυσης της λειτουργίας της χώρας. Για να αντιμετωπίσει έναν ιό που πλήττει μόνο 1% του πληθυσμού που θα νοσήσει κατά τη μετάδοση του.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες λένε ότι δεν επίκειται πανδημία. Η συνηθισμένη γρίπη είναι περισσότερο απειλητική.

Αν ισχύουν οι κυβερνητικές ιδέες, κινούνται ανάμεσα στον παραλογισμό και τη γελοιότητα. Αν δεν κρύβουν κάτι άλλο…

Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πανικοβάλλουν τους πολίτες. Και από πίσω κάποιοι να κερδοσκοπούν.

Είναι ήδη ορατές οι συνέπειες στην καθημερινότητα της χώρας, την ψυχολογία του πληθυσμού και την κατάσταση της οικονομίας- ειδικά στο Χρηματιστήριο και τον τουρισμό.

Όλα για την επικοινωνία;

Το επιεικέστερο που μπορεί να πει κανείς για την κυβέρνηση είναι ότι χειρίζεται και αυτό το θέμα με τον τρόπο που αναδείχθηκε στη πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβερνάει έκτοτε: την επικοινωνία. Όλα για το θεαθήναι.

Στο θέμα του κορωνοϊού είχαμε υπερδιογκωμένες κυβερνητικές συσκέψεις -ακόμη και αναρμοδίων- μεγαλοστομίες από κυβερνητικούς παράγοντες, φανφαρονισμούς από τον υπουργό Υγείας.

Είναι ορατή η υποκατάσταση της επιστημονικής ενημέρωσης από τις πολιτικές παρεμβάσεις κυβερνητικής αυτοεπιβεβαίωσης, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ. Για να φανεί ότι η κυβέρνηση δρα αποτελεσματικά.

Υπήρξε μάλιστα και λογοκριτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στους υπευθύνους έξι τηλεοπτικών σταθμών.

Αν το πράγμα φτάνει ως τον... στρατιωτικό νόμο ή είναι άσχετοι ή κάτι άσχημο έχουν στο μυαλό τους.

Πάντως το είδος της κυβερνητικής κινητοποίησης -και κυρίως ο τρόπος της προβολής της- δεν δικαιολογείται από την ένταση του προβλήματος.

Ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει. Μεταδίδεται εύκολα, αυξάνει τους κινδύνους για ευπαθείς ομάδες, απαιτεί προφύλαξη γιατί δεν έχει ακόμη εμβόλιο. Αλλά δεν σηκώνει…επιστράτευση, από μια κυβέρνηση που δεν κάνει εν τω μεταξύ τα στοιχειώδη- για όσους ξέρουν την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Αντίθετα κάνει όσα δεν χρειάζονται. Ακυρώνει σχολικές εκδρομές, και… καρναβάλια. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτός ο πανζουρλισμός .

Κυρίως: κανείς αρμόδιος κοινοτικός μηχανισμός – π.χ. το ARGUS- δεν τέθηκε σε συναγερμό. Μένει να δούμε αν πρόκειται για βλακεία, πολιτικάντικη πονηριά ή ακρότητες επιβολής…

Στο προσφυγικό οι κυβερνητικοί χειρισμοί δημιουργούν ανάλογους προβληματισμούς. Ας τα δούμε με τη σειρά.

Η επιμονή της κυβέρνησης να δημιουργήσει μόνιμους κλειστούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, κατ’ αρχήν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες: Έχει συμφωνήσει με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετατρέψει τμήμα του Αρχιπελάγους σε διαρκές στρατόπεδο υποδοχής προσφυγών. Για… απονευρωτική χρήση με οικονομικά ανταλλάγματα. Απίστευτο.

Επισημαίνεται επίσης η σπουδή να εξυπηρετήσει οικείους εργολάβους. Υπουργός της μάλιστα φέρεται συγγενής με τον επικεφαλής τεχνικής εταιρίας και δεν τρέχει κάστανο.

Μαζί με αυτά είναι ήδη σχεδόν διακηρυγμένη η πολιτική επιλογή της, να μη διασπείρει προσφυγικούς πληθυσμούς στη χώρα -που θα είναι και ωφέλιμο μεσοπρόθεσμα. Θα θυσιάσει τα νησιά. Για να μην δυσαρεστήσει ένα τμήμα του προεκλογικού της ακροατηρίου της και τους κομματάρχες της στους ΟΤΑ.

Η κυβερνητική παραδοξολογία συμπληρώνεται με την αντίδραση στις νέες αφίξεις προσφυγικών πληθυσμών λόγω τουρκικής διευκόλυνσης. Δύσκολο θέμα. Αλλά δεν αντιμετωπίζεται με την χονδροειδή κυβερνητική μέθοδο,που δείχνει έλλειψη στρατηγικής και εξυπηρετεί ιδεοληψίες.

Γενικά οι αφίξεις είναι αναπόφευκτες στο επόμενο- μεγάλο- διάστημα. Η αντιμετώπισή τους δεν γίνεται με την μωρία των πλωτών φραγμάτων -που μας εξέθεσε ήδη ως χώρα. Ούτε με την ακρότητα της εγκατάστασης σε… ξερονήσια, που παπαγαλίζουν κυβερνητικοί παράγοντες , χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι σπιλώνουν την κυβέρνησή τους. Για άνθρώπους μιλάμε διάολε…

Είναι θέμα κοινοτικής ευρωπαϊκής απόφασης για μεγάλες κινήσεις. Για συλλογική ανάληψη ευθύνη. Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία επ’ αυτού. Πέρα από κάτι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Πρωθυπουργού.

Όχι νέος Όρμπαν

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στον Εβρο- η επιστράτευση του… Χρυσοχοΐδη και του Στεφανή, για να μην περάσουν τα ελληνικά σύνορα οι ομάδες προσφύγων -που κατευθύνει αυτές τις μέρες προς την Ευρώπη ο Ερντογάν -δείχνει αδυναμία κατανόησης του προβλήματος.

Είναι κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη αντιμετώπιση, αν κριθεί από την δήλωση του πρωθυπουργού «δεν θα περάσει κανείς τα ελληνικά σύνορα».

Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι το χειρότερο για τη χώρα θα είναι να τοποθετήσει μόνος του τον εαυτό του δίπλα στον Όρμπαν- στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Είναι αχαρακτήριστη η δήλωση του Στ. Πέτσα ότι «η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση 4.000 προσφύγων και άντεξε».


Τι άντεξε; Ως πότε θα αντέχει;. Και τι θα κάνει αν η <αντοχή> συνοδευτεί με αίμα; Δεν είναι <εισβολείς>. Είναι τραγικές ανθρώπινες φιγούρες. Για την την τελευταία απόπειρα εισόδου τους, έχει δίκιο η Φώφη Γεννηματά: η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο.

Αν αυτό το κύμα προσφύγων είναι ελληνοτουρκική υπόθεση, οφείλει ο Πρωθυπουργός να το λύσει με τον Ερντογάν.

Αν είναι Τούρκο- ευρωπαϊκή υπόθεση -που είναι- οφείλει ο Πρωθυπουργός να το μεταφέρει στο κοινοτικό κέντρο– δια της θεσμικής οδού. Να μην στέλνει στρατηγούς στα σύνορα. Να πάει ο ίδιος στην Ευρώπη και σπάσει αυτά. Αντί να σπάει κεφάλια δυστυχισμένων...

Πού είναι οι κυβερνητικοί ευρωβουλευτές; Πού είναι η κυβερνητική πρόταση στα κοινοτικά όργανα; Πού είναι οι διμερείς συνεργασίες;


Η Ελλάδα πρέπει να φυλάει τα σύνορα της. Όλες οι χώρες το κάνουν -και η Ευρωπαϊκή Ένωση ομοίως. Αλλά το πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργείται από όσους θα περάσουν τα σύνορα. Και πολλοί θα περάσουν. Το μόνο που δεν θα τους εμποδίσει είναι ο φόβος και οι απειλές. Ούτε καν οι σφαίρες.

Οσοι στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται ότι ποτέ στην Ιστορία δεν βρέθηκε τρόπος αναχαίτισης απελπισμένων ανθρώπων που μετακινούνται ως τελευταία επιλογή τους, έχοντας προεξοφλήσει και το ρίσκο του θανάτου, γίνονται επικίνδυνοι.

Τέλος, στο Αιγαίο δεν υποχωρούν τα ερωτήματα για όσα έχουν προκύψει ως τώρα από την κυβερνητική – κατ’ ουσία πρωθυπουργική- πολιτική στα ελληνοτουρκικά.

Από πολλές πλευρές προκύπτει η προθυμία για αποδοχή επιλογών που θα οδηγήσουν σε συνδιαχείριση του ορυκτού πλούτου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει για κανένα λόγο, εφόσον αποβαίνει σε βάρος της χώρας.

Πόσο πιο ηχηρά θα μπορούσε να το επισημάνει στην κυβέρνηση ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στον επίγονό του, από όσο έκανε από τη Θεσσαλονίκη;

Δεν μπορεί να γίνει ιδίως με αυθαίρετη ανατροπή της πάγιας εθνικής πολιτικής σ’ αυτό το μέτωπο.

Χωρίς εξουσιοδότηση και συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό το θέμα δεν καλύπτεται από την πρόσφατη λαϊκή εντολή.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η -γαλλικής υποκίνησης -εμπλοκή της χώρας στον εμφύλιο της Λιβύης και μάλιστα με τη λάθος πλευρά.

Η αποστολή όπλων και στρατευμάτων στον αραβικό χώρο. Οι τραγικές συναντήσεις με τον Τραμπ και τον Ερντογάν. Αλλά και ό,τι έφερε την ψυχρότητα της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εδώ και τώρα στη Βουλή

Να μην κρυβόμαστε. Στα τρία μέτωπα η κυβερνητική διαχείριση είναι αυτοκαταστροφική: και για τη χώρα και για την κυβέρνηση, που μπλέκει όλο και περισσότερο στα δίχτυα που η ίδια απλώνει.

Εκών -άκων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την οδηγεί σε επιλογές που βλάπτουν την οικονομία, την κοινωνία, τη διεθνή υπόσταση της χώρας και ενδεχομένως τη Δημοκρατία.

Επιπλέον διασπούν το εθνικό μέτωπο, τροφοδοτούν την ένταση και καλλιεργούν την εμφάνιση νέου ακροδεξιού κόμματος. Οι μνηστήρες για την ηγεσία του -από το κόμμα του- έχουν βγει ήδη στα μπαλκόνια.

Τι περιμένει ο Πρωθυπουργος για να μιλήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση; Αντί να μιλάει γι αυτήν ο Αδωνις...

Απέναντι σ’αυτή την εικόνα θα περίμενε κανείς ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα είχε ήδη χαλάσει τον κόσμο.

Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, περιοριζόμενος σε... τουιταρίσματα και ανώδυνες παρεμβάσεις. Οφείλει να καλέσει στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξηγήσεις. Πριν είναι αργά...

Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: