1.2.20

Πού ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς...

Η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των «κύκλων» της κυβέρνησης και των «κύκλων» του Αντώνη Σαμαρά φανερώνει την επιθυμία του πρωθυπουργού να κλείσει όπως όπως το ρήγμα με τον προκάτοχό του. Αλλά ο Αντ. Σαμαράς καθιστά σαφές ότι δεν...
είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει και ρίχνει το γάντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να προχωρήσει στη διαγραφή του.

Είναι γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εκπλήξει με τη θετική στάση του απέναντι στον Σαμαρά, όταν εκείνος είχε αναδειχτεί αρχηγός του κόμματος, σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Και βέβαια δεν συμμερίστηκε τη δυσαρέσκεια του πατέρα του, ούτε ακολούθησε την αδελφή του στη σύντομη μοναχική πορεία της μετά τη διαγραφή της από τον Σαμαρά.

Η επιλογή αυτή ανταμείφθηκε αργότερα με τη συναίνεση του Σαμαρά στη δική του ανάδειξη στην αρχηγία και βέβαια στην εκλογική νίκη του τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα, πρώτη φορά, οι δύο πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι.

Από πρώτη ματιά, αυτή η σύγκρουση μοιάζει να περιορίζεται στην αναπαραγωγή μιας παλιάς προσωπικής αντιπαράθεσης και δεν συνοδεύεται από πολιτικές διαφωνίες. Είναι γεγονός ότι η οξύτητα της αντιπαράθεσης πυροδοτήθηκε από την άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον πρώην πρωθυπουργό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ομως ο Αντ. Σαμαράς έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόμματος που κληροδότησε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι αυτός που άνοιξε την πόρτα της παράταξης στα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης), αλλά κυρίως είναι εκείνος που διαμόρφωσε την ατζέντα του κόμματος από το 2018, με την επαναφορά της αδιαλλαξίας στο Μακεδονικό και την ανάπτυξη του εθνικιστικού πυρετού ως πολιορκητικού κριού για την κατάκτηση της εξουσίας.

Σε όλη αυτή την περίοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδεχόταν αυτή τη μετάλλαξη του κόμματος, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Οι λόγοι που υποχρεώνουν τώρα τον Κυρ. Μητσοτάκη να αλλάξει στάση οφείλονται βέβαια στο γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του πίστευαν τις εθνικιστικές κορόνες που χρησιμοποιούσαν προεκλογικά.

Μόνο που, καθώς φαίνεται, ήρθε η ώρα να το εξηγήσουν αυτό όχι μόνο στον Αντ. Σαμαρά αλλά και σε όσους ξεσήκωναν την προεκλογική περίοδο. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Σε αυτό ποντάρει ο Αντ. Σαμαράς...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: