12.1.20

Οδηγός επιβίωσης απέναντι στα κρατικά fake news...


...με αφορμή τον πόλεμο προπαγάνδας στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν...
Ο Σολεϊμανί ευθυνόταν για το θάνατο χιλιάδων Αμερικανών; Βρισκόταν στη Βαγδάτη για να σχεδιάσει επιθέσεις σε αμερικάνικους στόχους; Τα αντίποινα του Ιράν είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια 80 Αμερικανών; Η πτώση του ουκρανικού Boeing ήταν...
απλά μια τραγική σύμπτωση; Κανείς δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών αλλά όμως πάντα υπάρχει τρόπος να διυλίσουμε την αλήθεια από την προσφερόμενη πληροφόρηση αρκεί να προσεγγίσουμε τα πράγματα με τη λογική και, στο μέτρο του εφικτού, χωρίς προκατάληψη.

Το να έχει κανείς τις συμπάθειες του βάσει ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας εκτός από θεμιτό, είναι και ευκταίο. Αν μη τι άλλο δεν υπάρχουν πιο βαρετοί άνθρωποι από αυτούς που στέκονται απαθείς σε πολιτικά κρίσιμες συγκυρίες. Όμως οι ιδεολογικές πυξίδες εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε παρωπίδες που, αποστρέφοντας μας από το φως της αλήθειας, μας εκθέτουν μεσοπρόθεσμα σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Τα όσα εξελίχθηκαν στη δημόσια σφαίρα στον απόηχο της δολοφονίας Σολεϊμανί είναι μια αξιόλογη μελέτη περίπτωσης, ή πιο απλά μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες.

Ας αρχίσουμε με τα χονδροειδή ψεύδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποφασίζει να δολοφονήσει με «καουμπόικο» τρόπο τον επιφανή στρατηγό και de facto κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο του Ιράν στη Βαγδάτη. Μια καλή αναλογία, για να καταλάβουμε το τι ακριβώς διέταξε ο Τραμπ, θα ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σήκωνε οπλισμένο drone που θα στόχευε και θα εξουδετέρωνε τον Χουλουσί Ακάρ, όταν αυτός θα βρισκόταν στα Σκόπια. Η αιτιολόγηση της ακραίας αυτής ενέργειας είναι πραγματικά αστεία. Αλλά ακόμα πιο αστείο, ή μάλλον τραγικο, ήταν το πώς αυτή αναπαράχθηκε αυτούσια από σχεδόν το σύνολο μέσων ενημέρωσης και πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ. Αν μη τι άλλο είδαμε την προοδευτική Ελίζαμπεθ Γουόρεν να τουιτάρει αλά Τραμπ ότι ο Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες εκατοντάδων Αμερικανών. Γιατί το έκανε; Προφανώς για να μην αποξενωθεί από μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων που πιστεύουν, ή καλύτερα θέλουν να πιστεύουν, τη συγκεκριμένη άποψη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιωργου Ρηγα, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: