1.1.20

Στηρίζει η Ρώμη τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed...

Λίγο πριν την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) έστειλε στον...
Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολή στήριξης για την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανο Πατουανέλι εξέφρασε στον Κωστή Χατζηδάκη «τις πιο θερμές ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν.», η στάση της Ρώμης ήταν κλειδί για το ζήτημα, καθώς αποτελεί τον απαραίτητο κρίκο προκειμένου να συνδεθεί ο νέος αγωγός με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης. 

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στο Ζάππειο από τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα διήμερη επίσκεψη, 

Θα προηγηθεί η υπογραφή προσύμφωνου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικό αέριο από την Energean. 

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Τι λέει το  ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου επειδή:

-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II)...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: