1.12.19

«Δεν έχω δει κανέναν πρόσφυγα που να μην έχει περάσει εκμετάλλευση...


...βασανιστήρια. Κι έχουμε διασώσει χιλιάδες»...
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν αφιερωθεί στη διάσωση προσφύγων από τη θάλασσα. Έχοντας διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια, αρχικά στο Αιγαίο και...
αργότερα στη Μεσόγειο και τα ανοιχτά του λιβυκού πελάγους, ο Έλληνας διασώστης έχει δει από κοντά το καθεστώς της Ευρώπης φρούριο να υψώνεται, τις διαβόητες «λιβυκές αρχές», τους χιλιάδες ανθρώπους που σαλπάρουν προς τον βέβαιο θάνατο, αλλά και την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει τη «φύλαξη των συνόρων της» σε αιμοσταγείς πολέμαρχους, βασανισμούς, εμπορία ανθρώπων και δολοφονίες της Λιβύης. Για όλα αυτά μίλησε στο ραδιόφωνο του  thepressproject.

Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, πίσω στα τέλη του 2015, τον οδήγησε στη Λέσβο και στη Σκάλα Συκαμνιάς, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν τα θαλάσσια σύνορα με την ελπίδα να αναζητήσουν τις τύχες τους στην Ευρώπη. Ήταν τότε ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που η αλληλεγγύη τους έφερε στην μία όχθη του «ποταμιού που καίει» όπως έλεγαν το Αιγαίο οι πρόσφυγες, στην προσπάθεια διάσωσης και υποδοχής κατατρεγμένων από τις όχθες της Τουρκίας.

Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αλλάξει, η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία και η παρουσία της Frontex δεν επιτρέπουν επί της ουσίας παρουσία διασωστικών, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι γνωστά στη χώρα μας και τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που ζουν εγκλωβισμένοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στρατόπεδα. Την ίδια ώρα, μία άλλη συμφωνία της Ευρώπης, με το «λιβυκό λιμενικό», επιχειρεί να μπλοκάρει τον δρόμο της Αφρικής προς την Ευρώπη, με το κόστος στις ανθρώπινες ζωές να είναι ανυπολόγιστο.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: