1.11.19

Ιβάν, ο παντοκράτωρ των ξενοδοχείων...

Με τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει μέχρι σήμερα επί ελληνικού εδάφους, την -πιθανή- εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», ο Ιβάν Σαββίδης προσθέτει το πολυτιμότερο πετράδι του τουριστικού αποθέματος της...
Χαλκιδικής στο «στέμμα» της μονοκρατορίας του στη Βόρεια Ελλάδα.

Κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θέλουν οι πληροφορίες να προσφέρει ο επιχειρηματίας στην «Τεχνική Ολυμπιακή» για να αποκτήσει το ονομαστό συγκρότημα, χώρια οι επενδύσεις άλλων 100 εκατομμυρίων που δείχνουν να είναι απαραίτητες.

Αν αναλογιστούμε ότι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα επένδυση του ομογενούς επιχειρηματία είναι ο ΠΑΟΚ, στον οποίο έχει βάλει συνολικά περί τα 145 εκατομμύρια σε βάθος επταετίας -η συμμετοχή στην κοινοπραξία που απέκτησε το λιμάνι Θεσσαλονίκης αποτιμάται περίπου στα 45 εκατομμύρια ευρώ-, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσής του και των στοχεύσεών του που τον έφεραν πριν από μια εβδομάδα στο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως το συνηθίζει για ανάλογες συμφωνίες, ο κ. Σαββίδης δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τίποτα, αλλά οι… φήμες που δεν διαψεύδονται, απλώς επιβεβαιώνονται.

Στην περίπτωση αυτή οι φήμες είχαν και έμμεση επιβεβαίωση από πλευράς του πωλητή. Με ανακοίνωσή της η εισηγμένη «Τεχνική Ολυμπιακή», του ομίλου Στέγγου, αναφέρει ότι εισήλθε σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με επενδυτή, προκειμένου ο τελευταίος να αποκτήσει τις μετοχές της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι η Εταιρεία έχει εισφέρει τις μετοχές της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ A.E. στην εταιρεία με την επωνυμία T.O. INTERNATIONAL HOLDING Ltd».

Τη διαδικασία πώλησης θα προχωρήσουν οι διεθνείς εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited. Οι «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» επιβεβαιώνουν παράλληλα ότι ο Ιβάν Σαββίδης έβγαλε εκτός συναγωνισμού τους ανταγωνιστές που ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελληνες και Αμερικανοί.

Το συγκρότημα αποτιμήθηκε το 2018 στα 394,5 εκατ. ευρώ, απώλεσε δηλαδή 72,5 εκατ. ευρώ από την αξία του σε σχέση με εκτίμηση του 2017. Περιλαμβάνει τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία, την πολυδιαφημισμένη βίλα Γαλήνη, καζίνο, ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, γήπεδο γκολφ, αμπελώνα και 9 χιλιόμετρα παραλίας με 25 ιδιωτικούς κολπίσκους.

Κυρίως όμως τώρα υπάρχει η «προίκα» για την κατασκευή 523(;) κατοικιών εντός του συγκροτήματος, που έχουν εγκριθεί μεν τελεσίδικα, ωστόσο όσοι είχαν αντιδράσει στο θέμα αυτό ενδέχεται να επανέλθουν και να επιμείνουν μέσω άλλης οδού. (Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτών των αδειοδοτήσεων είναι μέρος της υπόθεσης που το 2004 είχε προκαλέσει σάλο με τη γνωστή πλέον «τροπολογία Πάχτα».)

Ας σημειωθεί ότι ο Ιβάν Σαββίδης, εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα καταστεί αυτομάτως ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ξενοδοχείων, αφού διαχειρίζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη το «Μακεδονία Παλάς» (μίσθωση για 40 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα ύψους 1.780.000 ευρώ) και αναμένεται να υλοποιήσει άλλη μια μεγάλη επένδυση, με την αξιοποίηση της έκτασης 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, και το οποίο του παραχωρήθηκε για 99 χρόνια (έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ). Γι’ αυτό το τελευταίο το 2017 είχαν προκύψει προβλήματα καθώς περίπου 140 στρέμματα (το 43% της έκτασης) ήταν χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση.

Με δεδομένο ότι αυτή η αγορά είχε γίνει το 2014 και τα χρόνια περνάνε, αλλά και ότι το ζήτημα της ανέγερσης νέων κατοικιών στο Πόρτο Καρράς δεν είναι τελείως καθαρό, καθίσταται προφανές ποιο θα ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο επιχειρηματίας με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι γνωστές κόντρες του επιχειρηματία με άλλους Αθηναίους και Πειραιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθίσταται σαφές ότι τα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι συνθετότερα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: