1.11.19

Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ...

Μετά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα «αναπτυξιακά» σχέδια της κυβέρνησης επεκτείνονται στους εργαζομένους της Δημόσιας Επιχείρησης και σε άλλες επιλογές, όπως η...
επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες στη Μεγαλόπολη και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, όπου το 45% του ΑΕΠ προέρχεται από τις μονάδες της ΔΕΗ που θα κλείσουν.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που προωθούνται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών παρόχων, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα έχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, γι' αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν παρατηρήσεις και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπόψη στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου που θα αναρτηθεί Δευτέρα ή Τρίτη, με προοπτική να έχει ψηφιστεί ώς τις 20 Νοεμβρίου.

Περιλαμβάνει δέκα μέτρα, που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, ενώ συνδέονται με τη στροφή της Επιχείρησης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και μέτρα για τον ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

«Η ΔΕΗ δεν είναι υπουργείο και είναι η μόνη ΔΕΚΟ που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό, επομένως χρειάζεται ευελιξία», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και περιέγραψε τα μέτρα για τους εργαζομένους που θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οι σπουδαιότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:

◼ Καταργείται η μονιμότητα στις προσλήψεις νέου προσωπικού και οι μισθοί του θα καθορίζονται από την ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων», ο Κωστής Χατζηδάκης αρκέστηκε να πει ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το εργασιακό καθεστώς και θα κάνουν την επιλογή τους. Το ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις.

◼ Υλοποιείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα περιλαμβάνει παροχή κινήτρων αποχώρησης, ανάλογα με αυτά που είχαν ισχύσει στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Το κόστος, όπως διευκρίνισε, θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ και θα καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έδωσε προϋπολογισμό, σημειώνοντας μόνον ότι το κόστος θα αποσβεστεί σε δύο, το πολύ τρία χρόνια, και δεν απάντησε στον εκτιμώμενο αριθμό των αποχωρήσεων. Η μελέτη της McKinsey αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα είναι βιώσιμη με μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 εργαζομένους, ενώ πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2.000. Θα θεσμοθετηθεί η κινητικότητα στο πλαίσιο του ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), καθώς και δυνατότητα για ένταξη στο Δημόσιο, που θα αφορά κυρίως νέους σε ηλικία που δουλεύουν στις λιγνιτικές μονάδες.

◼ Μειώνεται από το 75% στο 30% η έκπτωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ για το ανταποδοτικό μέρος των λογαριασμών ρεύματος και καταργείται πλήρως η έκπτωση για τις λοιπές χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ κ.λπ.). Το μέτρο είχε θεσπιστεί το 1990, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

◼ Προωθείται η τριετής θητεία για τους 80 γενικούς διευθυντές και διευθυντές, που θα επιλέγονται από τη νέα Επιτροπή Προσλήψεων και Προσωπικού, έπειτα από δημόσια διαδικασία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και ενδιαφερόμενοι που δεν εργάζονται στη ΔΕΗ.

◼ Καθιερώνεται η ευελιξία στις προμήθειες, τις οποίες θα διαχειρίζεται η άλλη ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Το υπουργείο «κλείνει το μάτι» στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας και, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει στη ΔΕΗ η λεγόμενη «καθολική υπηρεσία» που αφορά την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με ειδικές χρεώσεις.

Αλλαξοπαροχές

Ανέφερε ότι θα επιλεγούν τρεις όμιλοι που θα εναλλάσσονται, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, με πιο σημαντικό τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, που σήμερα απαγορεύεται, καθώς και ευνοϊκά τιμολόγια για όσους κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν κατανάλωση τουλάχιστον 1.600 KW. Θα προχωρήσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, αλλά θα μπορούν να πάρουν μέρος και ιδιώτες.

Η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου εκπροσωπεί το υπουργείο στο γενικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, με κίνητρα απόσυρσης και δημιουργία δικτύου φόρτισης, που θα οριστικοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, δεν προβλέπεται η θέσπιση ενεργειακού «Τειρεσία» για κακοπληρωτές που αλλάζουν πάροχο και αφήνουν «φέσια» στον προηγούμενο, αλλά το υπουργείο εξετάζει θετικά τη δυνατότητα να μπορούν οι εταιρείες να ενημερώνονται, κατά τα ισχύοντα για την κινητή τηλεφωνία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: