1.10.19

Ψήφος για υδρογονάνθρακες και στο βάθος... ΕΛΠΕ...

Στη Βουλή μεταφέρθηκε σήμερα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για τις συμβάσεις που αφορούν την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με τον πρώτο να ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και την παραχώρησή τους στον Σπύρο Λάτση, θέμα που είχε αναδείξει πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών». 

Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του...
Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψηφίζουν ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», τονίζοντας: «Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος» και προσέθεσε ότι αντίθετα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ.

Ο κ. Ζαχαριάδης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, τόνισε: «Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;» και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%- [και] δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».

Σχολίασε και τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, την κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Η απάντηση Χατζηδάκη

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων, αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ, αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%. Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε οικόπεδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «Στα Ιωάννινα, είχαμε τη REPSOL και την ENERGIAN, δηλαδή μια ισπανική και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η ΕNERGIAN και με απόφαση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία. Μόνοι οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύσσετε σήμερα; Αλλά και για τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, στη σύμβαση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ανάδοχοι ήταν η REPSOL και η ENERGIAN. Δεν ανησυχεί που μετέχει μια ελληνική εταιρεία 100% ιδιωτική; Σας ανησυχεί ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω και ως εκ τούτου δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμβάσεις! Νομίζω χρειάζεται πολιτική ψυχοθεραπεία».

Γ. Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 δίνει αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων

«Σήμερα, στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δίνει τον αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα μάς έχουν δωρίσει το μονοπώλιο τής προγραμματικής εναντίωσης σε κάθε εξόρυξη, σε κάθε νέα πηγή ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή της παράδοσης των θαλασσών μας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται, καταψηφίζοντας παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του στις συμβάσεις αυτές (καταψηφίζουν κρυπτόμενοι πίσω από την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εκείνοι ξεκίνησαν μεταφέροντας τις μετοχές των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ). Το ΚΚΕ καταψηφίζει καταδικάζοντας την παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εξορύξεις αυτές καθ΄ εαυτές -λες και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα αν την κλιματική καταστροφή την επιτάχυναν κρατικές επιχειρήσεις», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Διαφοροποίηση Νίκου Φίλη

Αντίθετος με την υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραμονές των εκλογών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας μάλιστα πως η σημερινή μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα, αλλά το παρών δεν είναι αρκετό.

«Σήμερα χρειαζόμαστε αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες. Αυτό είναι φυσικά μια πολιτική επιλογή μεγάλης βαρύτητας και συνεπειών που το οικονομικό σύστημα από μόνο του, χωρίς να υποχρεωθεί, δεν θα την εφαρμόσει ποτέ. Γι΄αυτό έχουν τεράστια σημασία και αποτελούν πηγή αισιοδοξίας οι διαδηλώσεις των νέων που παρακολουθήσαμε, την περασμένη εβδομάδα, σε όλο τον πλανήτη, διαδηλώσεις που θα ενταθούν και είναι καθήκον μας να τις στηρίξουμε», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι χρειάζεται αύξηση, με κανόνες και όρους, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό βήμα.

efsyn.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: