1.10.19

Τροχάδην για την αξιολόγηση...

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2020, φορολογικό νομοσχέδιο, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές είναι μερικές από τις προτεραιότητες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου που θα «ξεκλειδώσουν» τη...
δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τις προτεραιότητες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

Αρχικώς αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προαναγγέλλοντας παράταση μίας εβδομάδας, μέχρι την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 για τους οφειλέτες που θέλουν να κάνουν χρήση του μέτρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί έως τώρα 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε και η νέα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, παρά το «φιρμάνι» της τεχνικής αντιπροσωπείας των ξένων, ότι δεν πρόκειται να ανάψουν το «πράσινο φως» για διεύρυνση του αριθμού των δόσεων σε περισσότερες από 12, εάν δεν υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Είναι σαφές ότι το νέο μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Οπως όλα δείχνουν, αυτό θα ισχύσει από την αρχή του επόμενου χρόνου. Σε αυτή τη φάση, αυτό που προέχει για τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι η άμεση υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που προβλέπει η 4η αξιολόγηση, αλλά και των υπόλοιπων παρεμβάσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τις παρεμβάσεις στο χρέος και την επαναξιολόγηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι προτεραιότητες για τις επόμενες 60 ημέρες, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

■ Κατάθεση προσχεδίου προϋ- πολογισμού 2020, την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ομολόγων.

■ Ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης νέου φορολογικού πολυνομοσχεδίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες 1,2 δισ. ευρώ της Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου.

■ Μείωση των όγκου των «κόκκινων» δανείων και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

■ Παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, του ΠΔΕ, της μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και της ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης.

■ Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Ελληνικό.

■ Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση γραφειοκρατίας, για επενδυτικά κίνητρα, για την αντιμετώπιση της ρευστότητας της ΔΕΗ κ.λπ.

■ Υλοποίηση εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης του Ιουνίου, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και σε νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

■ Αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ευρώ ετησίως...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: