18.10.19

Τρία θέματα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής...

Η στρατηγική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κλιματική αλλαγή και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) θα απασχολήσουν τους...
ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες

Χθες, πρώτη μέρα της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θέματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Συρία και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο ζήτημα του προσφυγικού, με την εκπόνηση δέσμης μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί, καθώς πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα plan B στην περίπτωση που δημιουργηθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανέφεραν πως «αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει για τα συμπεράσματα και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: