1.9.19

Κυβερνητική παρέμβαση...

...στο θέμα της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες. Ενας από αυτούς θέλει τα πολιτικά κόμματα να σέβονται τις διεργασίες που συντελούνται στα άλλα κόμματα και να μην παρεμβαίνουν στα...

εσωτερικά τους. Αυτό εσχάτως δεν τηρήθηκε από την Πειραιώς. Η Νέα Δημοκρατία ενεπλάκη στην κλειστή συζήτηση που ξεκίνησε στην Κουμουνδούρου για το θέμα της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να κατηγορήσει τον Τσίπρα πως είναι κολλημένος με την καρέκλα.

Η σπουδή των «γαλάζιων» να μπουν σφήνα στο θέμα της προεδρικής εκλογής δεν δικαιολογείται απ’ όποια πλευρά και αν τη δει κανείς. Αφενός το θέμα έκλεισε τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί στην πορεία ή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Αφετέρου εάν ο Τσίπρας ανακοίνωνε ότι επιθυμεί να εκλεγεί από τη βάση, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα εξασφάλιζε την επανεκλογή του ακόμη και αν είχε αντιπάλους στη διεκδίκηση της ηγεσίας.

- Η μία εξήγηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα κόλλημα με τον Τσίπρα, τον υπολογίζει ως πολιτικό αντίπαλο και γενικώς θα της προκαλούσε ανακούφιση η αποχώρησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που ενδόμυχα ευχόταν η Πειραιώς πριν από τις εκλογές, διαρρέοντας ακόμη και λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες και ξεπροβάλει το 31,8% πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφταν πολύ κάτω από το 25%.

- Η άλλη εξήγηση βρίσκεται ενδεχομένως σε μια επιθυμία της ΝΔ να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσα συνέβησαν το φθινόπωρο του 2016, όταν ματαιώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη του δικού της αρχηγού. Για τεχνικούς λόγους. Ή μήπως για πολιτικούς; Και οι πέτρες γνώριζαν στην τότε Συγγρού πως στόχος διαφόρων «γαλάζιων» κέντρων ήταν να μη βγει πρώτος ο Μεϊμαράκης και δεύτερος ο Τζιτζικώστας στον πρώτο γύρο. Τα ίδια κέντρα που αρνήθηκαν τη διενέργεια της εκλογής με χειρόγραφες διαδικασίες χρέωσαν στον Βαγγέλη το φιάσκο, ενώ όλοι γνώριζαν πως την ευθύνη είχε η αρμόδια επιτροπή.

Επιζητούσαν να κερδίσουν χρόνο και τον κέρδισαν, όπως απέδειξε η εκλογή του Ιανουαρίου του 2016. Τότε που στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν μέλη, φίλοι, περαστικοί, πασοκογενείς και ποταμίσιοι. Λεπτομέρεια! Στο νέο καταστατικό της ΝΔ «ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Μελών, το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής»...

Βούλα Κεχαγιά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: