29.8.19

Το ποτήρι της αριστείας... ξεχείλισε...

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε σε διαβούλευση είναι κάθε ίδρυμα να έχει τη...
δυνατότητα να ορίσει παραπάνω τη δική του βάση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ψέγοντας την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα παιδιών που συγκέντρωσαν μόρια λιγότερα των 10.000.

Φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες και έντυπα έπιασαν το μήνυμα και χωρίς να χάσουν καιρό ξεκίνησαν με ζήλο τις οιμωγές και τα αναθέματα για τη... χαμένη τιμή της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα», «Οι βάσεις της ντροπής», «Πανεπιστήμια κάτω από τη βάση», «Οι πρώτοι των πρώτων και οι επιτυχόντες με βαθμό… 0,8!!» είναι ορισμένοι από τους τίτλους εφημερίδων που κυκλοφόρησαν χθες.

Η δήθεν αριστεία ξεχείλιζε χθες από τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εντύπων, τα οποία προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πολιτική γραμμή που επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας δεν δίστασαν να διασύρουν επιτυχόντες –ναι, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι–, επιτυχόντες που είχαν το σθένος να διαγωνιστούν με το σύστημα των Πανελλαδικών και να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Γιατί το δικαίωμα στην Παιδεία είναι και πρέπει να παραμείνει καθολικό. Από εκεί και πέρα, η επαναφορά της ελάχιστης βάσης του 10 και η «ελευθερία» που επιχειρείται να δοθεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ορίζουν τα ίδια τη βάση εισαγωγής κατά περίπτωση έχει ως μοναδική στόχευση την κατηγοριοποίηση των σχολών σε «ελίτ» και «πλέμπα» και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Οσοι λοιπόν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα και απαιτητικά -θα προσθέταμε- μόρια καθίστανται αυτόματα η πελατεία της… ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην οποία βέβαια η εισαγωγή δεν γίνεται με εξετάσεις αλλά με μοναδική προϋπόθεση την πληρωμή διδάκτρων.

Ομως, πόσοι και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά; Οι έχοντες και κατέχοντες. Εξ ου και πρόκειται για μια βαθύτατα ταξική πολιτική, που διαλύει την κοινωνική συνοχή, απαξιώνοντας τη δημόσια Παιδεία, αποκλείοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων από την τριτοβάθμια δωρεάν παιδεία και προωθώντας όλους όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και κολέγια για τα οποία φροντίζει άλλωστε η κυβέρνηση να ορίσει τόσο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους (αναθεώρηση του άρθρου 16) όσο και να δημιουργήσει χώρο στην αγορά για να αναπτυχθούν.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις τρανταχτές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο (αναστολή λειτουργίας διετών προγραμμάτων σπουδών), την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αντιμετωπίζουν την Παιδεία σαν εμπόριο και όχι ως δημόσιο αγαθό που πρέπει να προασπίζεται, υπονομεύονται η δημοκρατία και η πρόοδος και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους...

Διαλεκτή Αγγελή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: