29.8.19

Που πάει η Ιταλία χωρίς τον Σαλβίνι...


Αλλάζει σελίδα η Ιταλία μετά την απόφαση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τον Ματέο Σαλβίνι. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την περιθωριοποίηση του επικεφαλής της...
Λέγκας, παραλλήλως όμως, και μια πιο διαλλακτική στάση της Ρώμης έναντι των Βρυξελλών.

Ο Κόντε έγινε δεκτός το πρωί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, ο οποίος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά, ο καθηγητής Κόντε εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει έτοιμο έναν κατάλογο των υπουργών του που θα συμμετάσχουν σε αυτήν τις ερχόμενες ημέρες. Έδωσε μάλιστα και τις προτεραιότητες, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει αμέσως τον προϋπολογισμό και να αποτρέψει μια αύξηση του ΦΠΑ.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης βγάζει την Ιταλία από την δίνη της πολιτικής κρίσης και αποτρέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες ζητούσε, επιμόνως, ο Σαλβίνι. Ο πρόεδρος Ματαρέλα κατέβαλε, άλλωστε, κάθε δυνατή προσπάθεια να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς μια προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο έκρυβε τον κίνδυνο να αναδειχθεί η Λέγκα ακόμη και αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ιταλία.

Νικητής ο Ματαρέλα

Οι σχέσεις του Ιταλού προέδρου με τον Σαλβίνι ήταν κάθε άλλο παρά καλές, από την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών πριν έναν χρόνο και κάτι. Ο Ματαρέλα είχε αρνηθεί τότε την υπουργοποίηση του δεδηλωμένου εχθρού του ευρώ, Πάολο Σαβόνα, στο υπουργείο Οικονομικών, τον οποίο πρότεινε με ζέση η Λέγκα. Ο Ιταλός πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να στηρίξει τον Σαλβίνι στην διαχείριση του εσωτερικού “σκανδάλου” της Λέγκας σχετικά με την διαχείριση κομματικών κονδυλίων, παρότι ο θερμόαιμος Μιλανέζος δεν είχε προσωπική ανάμιξη σε αυτό.

Έτσι, ο Ματαρέλα δεν έκρυψε τη χαρά του για τις εξελίξεις στην συνάντηση που είχε με τον Κόντε, τον οποίο υποδέχθηκε χαμογελαστός στο Προεδρικό Μέγαρο. Λίγη ώρα αργότερα, άλλωστε, ο Κόντε εξήλθε του Μεγάρου ως «εντολοδόχος πρωθυπουργός», έχοντας ξεφορτωθεί το “κακό παιδί” της ιταλικής πολιτικής σκηνής, Ματέο Σαλβίνι.

Τι σημαίνει όμως για την Ιταλία η αποχώρηση της Λέγκας από την κυβέρνηση και η στροφή των Πεντάστερων προς το Δημοκρατικό Κόμμα; Μια πρώτη απάντηση έδωσε ήδη ο Κόντε στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Ματαρέλα. Ο παραιτηθείς-εντολοδόχος πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πρόγραμμά του το χαρακτήρισε ως σχέδιο ενός «νέου ανθρωπισμού» που θα αποσκοπεί στο να γίνει η Ιταλία «μια χώρα πιο δίκαιη και πιο ανταγωνιστική»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Βαγγέλη Σαρακινού στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: