1.8.19

Τίτλοι τέλους για τα τεκμήρια διαβίωσης...

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης ετοιμάζει η κυβέρνηση, 42 χρόνια μετά τη θέσπισή τους.

Από το 2020 τα τεκμήρια για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα  που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τον...
εφιάλτη εκατομμυρίων φορολογούμενων θα μειώνονται μέχρι να σβήσουν οριστικά από το φορολογικό χάρτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τα τεκμήρια διαβίωσης θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.

Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Στέλιος Πέτσας: Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το 2018 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και  ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών  στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογούμενων που οι φορολογικές αρχές εντοπίζουν  αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων,  δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά),  εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Από «κόσκινο» θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν σε πάγια έξοδα κατοικίας-γραφείου, σε ιδιωτικά σχολεία, σε δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ -κινητής τηλεφωνίας.

Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα-αποζημιώσεις, επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές)  αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: