30.8.19

Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει...

Μετά την προαναγγελία για τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (το 10), η υπουργός Παιδείας βιάζεται να προειδοποιήσει και για όλες τις άλλες επεμβάσεις που σχεδιάζει για το...
σύστημα εισαγωγής και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντα με την ίδια περιοριστική λογική και το ίδιο εργαλείο. Μαχαίρι.

«Αν σε μια σχολή κάποιος μπαίνει αποκλειστικά με 2 ή 3, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο Ελληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για τέτοιες σχολές», δήλωσε η κ. Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ανοιχτά πως θα κλείσει όλα τα τμήματα που θα μείνουν με λίγους ή χωρίς εισακτέους.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου, ανακυκλώνοντας ξεπερασμένες θεραπείες, παρεμβαίνει με τον γνωστό τρόπο. Πονάει χέρι, κόβει χέρι. Μπαίνουν πολλοί υποψήφιοι με βαθμούς κάτω από 10 στην τριτοβάθμια, επαναφέρουμε τη βάση του 10.

Ετσι, αναβαθμίζεται αυτομάτως το επίπεδο των υποψηφίων και ταυτόχρονα αφήνουμε πολλούς έξω από τα ελληνικά τουλάχιστον Πανεπιστήμια, κλείνουμε αρκετά τμήματα, γλιτώνουμε δαπάνες και εν τέλει αναβαθμίζουμε το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα φάρμακα διά πάσαν νόσον. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει. Με τη βάση εισαγωγής θα λυθούν τα βασικά προβλήματα του εξεταστικού συστήματος και θα αναβαθμιστεί και το επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κ. Κεραμέως σε συνεντεύξεις της, τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει βεβαία ότι «αν μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα ανέβει συνολικά το επίπεδο».

Τόσο απλά και γρήγορα. Χωρίς να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Λυκείου και με πλήρη αμφισβήτηση του ρόλου του Πανεπιστημίου στην αξιολόγηση, διδασκαλία και δυνατότητα διαμόρφωσης επιστημόνων με τα εγγυημένα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις σχεδόν πάντα και για τη μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων είναι ζαριά σε φθαρμένη τσόχα. Παρ’ όλα αυτά, εξομοιώνονται με τα σταθερά δεδομένα του απολυτήριου το οποίο έχει πάντα τον κόφτη του 10.

Ακόμα και η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου, η πολιτική της οποίας πολύ έχει βοηθήσει τον σχεδιασμό της Ν.Δ., είχε παραδεχθεί πως είναι λάθος ότι η βάση του 10 ανεβάζει το επίπεδο των υποψηφίων και των σπουδών. Ειδικά όταν αποτελεί τη βασική λύση για το εξεταστικό.

Ο καθηγητής Λιάκος

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και προέδρου του Εθνικού Διαλόγου (επί ΣΥΡΙΖΑ) για τη δική του πορεία:

«Τέλειωσα το Δημοτικό με 7 (άριστα το 10) και το Γυμνάσιο με 14 (άριστα το 20). Και διαγωγή κοσμία (ο κανόνας ήταν κοσμιοτάτη). Μπήκα με εξετάσεις στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, μετά από ένα εξάμηνο φροντιστήριο το καλοκαίρι του 1965. Αγαπούσα όμως τη Σχολή που μπήκα, αυτό ήθελα να κάνω και αυτό έκανα».

Οχι, για τη Ν.Δ. δεν είναι έτσι. Πρέπει να μείνουν απ’ έξω οι μέτριοι και κακοί. Ας πρόσεχαν. Να πάνε στην επαγγελματική εκπαίδευση. Θα υπάρχει και πρότυπη επαγγελματική εκπαίδευση με ένα τέτοιο Λύκειο σε κάθε περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως. Αριστεία θεωρείται κι αυτό. Αλλης κατηγορίας, ίσως. Μπορούν βέβαια να πάνε και στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Θα γίνουν καλύτεροι; Αγνωστο.

Με την ίδια λογική η κ. Κεραμέως επανέλαβε τις γνωστές ανακοινώσεις για απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, απελευθέρωση των κονδυλίων έρευνας στα ιδρύματα, δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών.

Για τα σχολεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολύ προχωρημένα προγράμματα: να μάθουν τα παιδιά να μην παρκάρουν στη ράμπα των αναπήρων, πώς προστατεύονται από φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, επιχειρηματικότητα, εξαρτήσεις. Τα βασικά δηλαδή...

Τέλος, αναφέρθηκε πάλι στο Εθνικό Απολυτήριο, στο οποίο όμως θα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί και των τριών τάξεων με διαφορετικό συντελεστή ανά τάξη.

Αννα Ανδριτσάκη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: