29.8.19

Γιατί έχει βορειομακεδονικές πινακίδες!...


Δεν ξαναρχόμαστε για διακοπές στην Ελλάδα. Είναι φανερό πως δε μας θέλουν! Την άλλη φορά θα πάμε αλλού”, δήλωσε ο αγανακτισμένος Τράικο από τα Μπίτολα (Μοναστήρι) της Βόρειας Μακεδονίας, που παραθερίζει συχνά στο...
Πευκοχώρι Χαλκιδικής, βλέποντας για δεύτερη φορά από τις πινακίδες του αυτοκινήτου του να έχει ξηλωθεί το διακριτικό της χώρας προέλευσης.

Το προηγούμενο καλοκαίρι κάποιοι θερμοκέφαλοι του ξήλωσαν το σήμα “ΜΚ”, επειδή σήμαινε “Μακεδονία”, που αποτελούσε “κόκκινο πανί” για τους Έλληνες. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών όμως πρόσθεσε κι αυτός το νέο επίσημο σήμα για τις πινακίδες της χώρας, που είναι πλέον το “ΝΜΚ”, δηλαδή “North Macedonia”, όπως αναγνωρίζεται πλέον κι από την Ελλάδα και φυσικά κι από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το νέο σήμα είναι “πολιτικώς ορθό” και για την Ελλάδα, εντούτοις βρέθηκαν και πάλι Μακεδονομάχοι που το κατέστρεψαν με λευκό σπρέι. Δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο. Οι πινακίδες του αυτοκινήτου του μοιάζουν με πεδίο ενός ακήρυχτου πολέμου που διεξάγουν τελευταία, σιωπηλά από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι η αλήθεια, οι Μακεδονομάχοι εναντίον ανυποψίαστων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα.

Στόχος τα αυτοκίνητα από τη Βόρεια Μακεδονία

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα αυτοκίνητα των επισκεπτών από τη Βόρεια Μακεδονία, που επισκέπτονται κυρίως την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν από τις αρχές του 2018 στοχοποιηθεί από οργανωμένες ομάδες Μακεδονομάχων αλλά και από “μοναχικούς λύκους” και αποτελούν αντικείμενο βανδαλισμών. Όχι μόνον φθορά πινακίδων, αλλά και εκτεταμένα “γρατσουνίσματα”, σκασίματα ελαστικών με μαχαίρι, ακόμη και θραύση τζαμιών κλπ. ώστε να γίνει ολοφάνερο πως αυτοί οι φιλήσυχοι τουρίστες είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα ή, για την ακρίβεια, είναι ανεκτοί μόνο για τα χρήματα που αφήνουν. Οι πινακίδες των αυτοκινήτων αποτελούν πάντα τον πιο προσφιλή στόχο των Μακεδονομάχων καθώς, επειδή μετακινούνται, αποτελούν και μια διαφήμιση του “ακτιβισμού” τους.

Καθημερινά γίνονται πολλοί τέτοιοι βανδαλισμοί, ενώ δεκάδες έχουν λάβει χώρα τον Αύγουστο μόνο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, όπως διαπιστώσαμε και με τα μάτια μας τις προηγούμενες ημέρες. Οι τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία παραπονιούνται και διαμαρτύρονται, αλλά δεν τολμούν να καταγγείλουν τα περιστατικά στις ελληνικές αστυνομικές αρχές, διότι φοβούνται ότι δε θα γίνει τίποτε και ότι απλώς “θα βρουν το μπελά τους”. Κι αυτό παρότι πρόκειται για “φθορά ξένης περιουσίας” και μάλιστα εκτεταμένα και οργανωμένα, και η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να διερευνήσει τα περιστατικά αυτά και να εντοπίσει τους δράστες, ειδικά τώρα που και η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσημα το “ΝΜΚ” και θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας για ευνόητους λόγους.

Αν συνέβαιναν τέτοιες εκτεταμένες φθορές σε πινακίδες ελληνικών αυτοκινήτων που διέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία, τότε τα ελληνικά ΜΜΕ είναι σίγουρο πως θα οργίαζαν, ενώ η αστυνομία της χώρας θα αναλάμβανε δράση για να εντοπίσει τους δράστες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως συνήθως συμβαίνει στα Βαλκάνια. Και φυσικά τα θύματα αυτών των επιθέσεων είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, συνήθως οικογενειάρχες που εργάζονται σκληρά για να μαζέψουν χρήματα, ώστε να χαλαρώσουν λιγάκι με ολιγοήμερες διακοπές στη Χαλκιδική.

Οι Μακεδονομάχοι “στέλνουν” τουρίστες στην Τουρκία

Φυσικά οι θερμοκέφαλοι που κάνουν αυτούς τους βανδαλισμούς είναι λίγοι, όμως η ζημιά που κάνουν στην εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας είναι μεγάλη και θα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, καθώς η βόρεια Ελλάδα δέχεται κάθε χρόνο πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέψεις από Βόρεια Μακεδονία. Στην ουσία αυτοί οι Μακεδονομάχοι λειτουργούν λες και πρακτορεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς με τις ενέργειές τους στρέφουν όλο και περισσότερους τουρίστες προς τη γειτονική μας χώρα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο τουριστικές αφίξεις προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 13%. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μέχρι το τέλος του έτους της τάξεως του 15% κι έναν συνολικό αριθμό τουριστών που θα υποδεχθεί η Τουρκία το 2019 περίπου 51 με 52 εκατομμύρια, που αποτελεί ρεκόρ (συγκριτικά η Ελλάδα φιλοξένησε 33 εκατομμύρια τουρίστες το 2018). Από αυτούς πάνω από 6 εκατομμύρια θα είναι Ρώσοι και πολλοί περισσότεροι οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τουρκική λίρα απώλεσε το 90% της αξίας της σε σχέση με το Ευρώ από το 2016 μέχρι σήμερα, καθιστώντας την Τουρκία φθηνότερη από ποτέ.

Όλο και περισσότεροι Βαλκάνιοι, ειδικά οι “μπατιροτουρίστες” τους οποίους έχουν στοχοποιήσει οι Μακεδονομάχοι, επιλέγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους. (βλ. Μακεδονομάχοι Vs “μπατιροτουρίστες” των Βαλκανίων). Προτιμούν να ξοδέψουν εκεί τα, με κόπο αποκτημένα, χρήματά τους, απολαμβάνοντας καλύτερο συνδυασμό κόστους-ποιότητας σε σχέση με την Ελλάδα και χωρίς το φόβο να βανδαλιστούν τα αυτοκίνητά τους από θερμοκέφαλους, αν και παραμένει ενδόμυχα ο φόβος πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης.

Θερμή αλλά όχι και “καυτή” η υποδοχή Μητσοτάκη από τους Μακεδονομάχους στη ΔΕΘ

Η όλη κατάσταση θυμίζει μια “χαμηλής έντασης” σύγκρουση που υποβόσκει, καθώς ο θυμός και η μνησικακία των λεγόμενων Μακεδονομάχων δεν έχει καταλαγιάσει. Ιδιαίτερα εφόσον έγινε γνωστό πως, παρά τις ψηφοθηρικές προεκλογικές της υποσχέσεις, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει δηλώσει στο εσωτερικό (γιατί στο εξωτερικό πάντα το έλεγε, αν και δεν το διαφήμιζε, είναι η αλήθεια) πως σκοπεύει να τηρήσει ευλαβικά την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και κατήγγειλε όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι Μακεδονομάχοι, που στήριξαν μαζικά τον Κ. Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές, καθώς καλλιεργήθηκε έντεχνα η εντύπωση πως “θα ακύρωνε την προδοτική Συμφωνία”, νιώθουν εξαπατημένοι και θέλουν να ξεσπάσουν. Όχι μόνο στις πινακίδες των αυτοκινήτων των φιλήσυχων πολιτών από τη Βόρεια Μακεδονία.

Θα υποδεχθούν λένε “πολύ θερμά” και με διαδηλώσεις το νέο Έλληνα πρωθυπουργό στην “καυτή ζώνη” των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ σε μια βδομάδα περίπου. Καμιά όμως σχέση με την υπέρθερμη εκ μέρους τους υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Θα πρόκειται ασφαλώς ακόμη για “φίλια πυρά” και θα πάρει κάποιο καιρό ακόμη ώστε να στραφούν ολοκληρωτικά κατά της νέας κυβέρνησης.

Ως τότε οι πινακίδες των αυτοκινήτων της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχίσουν να βανδαλίζονται, οι τουρίστες γείτονές μας θα συνεχίσουν να φυλλορροούν προς την Τουρκία και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να “ποιούν την νήσσαν”...

Γιώργος Στάμκος

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: