1.7.19

Ετοιμοι να ξεπουλήσουν την ιστορία των Χανίων...

Τις διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την εμπορευματοποίηση της ιστορικής μνήμης στα Χανιά έδειξε ευθέως ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κατά τη διάρκεια πολιτικής του εκδήλωσης, ο...

Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε στο θέμα που στιγμάτισε τη θητεία του στην Πρυτανεία, λόγω των μεθοδεύσεων που ακολούθησε για την εκποίηση ιστορικών ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο σε εξωχώρια ξενοδοχειακή εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει βάλει φρένο στις ορέξεις του πρώην πρύτανη, εκείνος ισχυρίστηκε πως «η αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης προχωράει κανονικά» αλλά και πως «από τις 8 Ιουλίου θα υπάρχει και η πολιτική βούληση για να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Εντονες αντιδράσεις

Πώς όμως σκοπεύει να «τελειώσει» αυτή την ιστορία; Θα αλλάξει άραγε η Ν.Δ. ή ο κ. Διγαλάκης την απόφαση του ΚΑΣ ή μήπως θα την παρακάμψουν για να μετατρέψουν τα κτίρια σε ξενοδοχεία; Πριν από μία διετία, τοπικοί φορείς, συλλογικότητες, ο τοπικός δήμος αλλά και σημαντικές προσωπικότητες με καταγωγή από τα Χανιά, όπως η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη, στηλίτευσαν την πρόθεση του κ. Διγαλάκη να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστέλι. Μέλη της Συγκλήτου κατήγγειλαν το σχέδιο, με δύο κοσμήτορες του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκαλούν τον πρύτανη για εν κρυπτώ διαδικασίες.

Πρόκειται για τα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρητών (όπου στεγάζεται σήμερα η κατάληψη «Rosa Nera») και των πρώην Φυλακών και Στρατώνων που παραχωρήθηκαν το 1986 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό τη στέγαση του νεοσύστατου τότε Πολυτεχνείου Κρήτης. Το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τα κτίρια στο Πολυτεχνείο – συνεπώς, και με βάση το άρθρο 109 του Συντάγματος, η εκπαιδευτική χρήση τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει χαρακτηρίσει απολύτως αντισυνταγματική την προσπάθεια αλλαγής χρήσης των κτιρίων. Το θέμα έχει αναδειχτεί στο παρελθόν από εκτενή ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στα οποία αποκαλύφθηκαν τα έγγραφα μεταβίβασης των κτιρίων από το αρχείο του Ταμείου Εθνικής Αμύνης.

Ο πρώην πρύτανης, πάντως, προώθησε την εκμίσθωση των κτιρίων στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», η οποία εμφανίζει ως μετοχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ, τη στιγμή που υπόσχεται να κάνει επένδυση 18 εκατομμυρίων. Από το 2017, η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει πως πίσω από την «Belvedere» βρίσκεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα εξωχώριων εταιρειών, με πρώτη την κυπριακή «Cydon Group Limited», η οποία με τη σειρά της διευθύνεται από μια άλλη εταιρεία, τη «Cyproliaison Limited», που συνδέεται διοικητικά με περίπου 3.000 (!) εταιρείες (ενεργές και ανενεργές) στην Κύπρο.

Μία από τις 3.000 αυτές εταιρείες είναι η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Ambassador Residence» το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια που σκοπεύει να εκμισθώσει το Πολυτεχνείο στην παλιά πόλη των Χανίων. Το «Ambassador» επί πρυτανείας Διγαλάκη είχε ήδη προνομιακή σχέση με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελώντας χορηγό του ιδρύματος σε διεθνείς ημερίδες και διοργανώσεις.

Πέρα από το θολό καθεστώς του συγκεκριμένου αναδόχου, για τον ίδιο τον πρώην πρύτανη προκύπτει και μείζον ηθικό θέμα καθώς υπό τον έλεγχο της οικογένειάς του βρίσκονται δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα Χανιά. Ο ίδιος από το 2013 έχει παραιτηθεί λόγω ασυμβίβαστου από τα Δ.Σ. των συγκεκριμένων εταιρειών, αφήνοντας όμως στο πόδι του μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο, μητέρα του κ.λπ.).

Είναι κοινά αποδεκτό πως από τα Χανιά δεν λείπουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αντιθέτως λείπουν οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού. Κι όμως εκείνος επέλεξε να πριμοδοτήσει την «ξενοδοχιοποίηση» των ιστορικών κτιρίων (όλως τυχαίως και οι έξι προτάσεις που έφερε στη Σύγκλητο για την αξιοποίησή τους είχαν να κάνουν με τη δημιουργία ξενοδοχείων).

Η απόφαση του ΚΑΣ

Οριστικό φρένο στο θέμα της αξιοποίησης έβαλε το ΚΑΣ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, όταν κήρυξε διατηρητέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας. Σήμερα ο κ. Διγαλάκης επαναφέρει το θέμα στην προεκλογική ατζέντα έχοντας ήδη στο πλευρό του όλη τη Ν.Δ. (σ.σ. εξάλλου το σχέδιό του έχει υποστηρίξει ανοιχτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι έχει ήδη προτείνει εναλλακτικές χρήσεις για τα κτίρια (στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και λειτουργία βιβλιοθήκης). Το μέλος της Πρωτοβουλίας Αντώνης Σκαμνάκης (αναπληρωτής καθηγητής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Χανίων με το ΜέΡΑ25) τονίζει πως τα κτίρια θα παραμείνουν στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικές - κοινωνικές χρήσεις και μόνο. «Σε διαφορετική περίπτωση, η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι δυναμική και καθολική» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Δημόσια παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ (και εκ νέου υποψήφιος) Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Δεν ξέρω πόσοι ή ποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια. […] Η άποψη πως όταν υπάρχει οσμή κέρδους όλα μπορούν να γίνονται, άσχετα με το τι προβλέπουν οι νόμοι, τι θέλουν οι πολίτες, τι επιτάσσουν η αισθητική και η ιστορία ενός τόπου, είναι μια καθαρά νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής ζωής» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και με την ιδιότητα του νομικού ο κ. Μπαλωμενάκης τονίζει πως το σχέδιο του πρώην πρύτανη πάσχει νομικά και αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: