1.7.19

Δεν τα βρίσκουν οι Ευρωπαίοι...

ee-synodos-enaΝέο αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε....

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην...
Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στη διαδικασία. 

Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Όπως έγραψε στο Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η σύνοδος διεκόπη και θα επαναρχίσει την Τρίτη στις 12.00 (ώρα Ελλάδας).

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κι όλα αυτά ενώ όλα συγκλίνουν ότι φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμαν με δεύτερη επικρατέστερη υποψήφια την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Ο Γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: