1.7.19

Το Ιράν καλεί τους Ευρωπαίους να δράσουν...

Το Ιράν έσπασε την πυρηνική συμφωνία και καλεί τους Ευρωπαίους να δράσουν
Το Ιράν... διέβη τον Ρουβίκωνα, όσον αφορά τη συμφωνία που έχει συνάψει για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το Ιράν υπερέβη...
το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η ενέργεια αυτή έρχεται έπειτα από το σχετικό τελεσίγραφο που έστειλε πρόσφατα η Τεχεράνη, καλώντας τις διεθνείς δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Οι Ευρωπαίοι είχαν συνάντηση για το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή. Μετά τη συνάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν ελάχιστη συνδρομή σε εμπορική βοήθεια, η οποία δεν είναι ικανή για να εγκαταλείψει το σχέδιό του να υπερβεί το όριο στο πυρηνικό του πρόγραμμά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στο Ιράν, επιβάλλοντας μάλιστα και μια σειρά από κυρώσεις, προκειμένου να σφίξουν περαιτέρω τον οικονομικό κλοιό στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Τεχεράνη προχώρησε στην υπέρβαση του ορίου σε εμπλουτισμένο ουράνιο, επιχειρώντας κι αυτή με τη σειρά της να πιέσει τους διεθνείς συνομιλητές της, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο ειδικός μηχανισμός συναλλαγών INSTΕX (που υποτίθεται πως θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις).

«Αναστρέψιμες» ενέργειες
Σημειώνεται πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προειδοποιήσει το Ιράν να παραμείνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας, ανεξαρτήτως των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Τεχεράνη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πως εάν αυτοί κάνουν ό,τι πρέπει, τότε οι ενέργειες του Ιράν είναι «αναστρέψιμες». Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της, τονίζοντας πως ο χρόνος τελειώνει για τη διάσωση της συμφωνίας.

Ο Ζαρίφ, λοιπόν, ανακοίνωσε σήμερα πως το Ιράν υπερέβη το σχετικό όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6), ενώ κι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε πως η Τεχεράνη έκανε πράξη την απειλή της να παραβιάσει ένα όριο που είχε κεντρική σημασία στην πυρηνική συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις, συσσωρεύοντας περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από εκείνο που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας....

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: