28.6.19

Nέα κανονικότητα o υπέρ-καύσωνας που χτυπά την Ευρώπη;...


Ένα ακόμη κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη από την Τετάρτη, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους...
40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της ηπείρου. Ήδη οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και οδηγίες προστασίας, ακύρωσαν διάφορα προγραμματισμένα γεγονότα και δρώμενα και προετοιμάζονται για τις θερμοκρασίες - ρεκόρ.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τις υψηλές θερμοκρασίες σε μια μεγάλη μάζα θερμού αέρα που έρχεται από την Αφρική. Τα τελευταία χρόνια, τα κύματα ζέστης, όπως αυτό γίνονται όλο και συχνότερα και πιο παρατεταμένα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να εμφανίζονται νωρίτερα στην καλοκαιρινή σεζόν.

Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή και να υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο. Τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος προσπαθούν να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Το κύμα καύσωνα είναι στα πρωτοσέλιδα.

«Όλη η κυβέρνηση κινητοποιείται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, αφού στη χώρα ξυπνούν μνήμες από τον θανατηφόρο καύσωνα του 2003 που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Η Γαλλία μετρά ήδη τρεις νεκρούς. Τρεις νεκροί και στη Γερμανία, κι ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Ιταλία.

Σε ολόκληρη τη χώρα ανεμιστήρες και κλιματιστικά έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων. Λόγω του καύσωνα, το υπουργείο Παιδείας πήρε την - πολύ σπάνια - απόφαση να αναβάλει τις εξετάσεις των μαθητών μέσης εκπαίδευσης που ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αρκετές οικογένειες ανέβαλαν τις καλοκαιρινές διακοπές λόγω αυτού του μέτρου.

Στο Παρίσι, ηλικιωμένοι, ασθενείς και ευάλωτες ομάδες ενθαρρύνονται να εγγραφούν σε μια υπηρεσία που παρέχει τακτικά check ins και οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι κάποια πάρκα θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως επηρεάσουν και τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών που διεξάγεται στη Γαλλία. Σε παρόμοια μέτρα έχει προχωρήσει και η Ισπανία.

Στη Βιέννη οι αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τους δρόμους δροσερούς. Ο δήμος εγκατέστησε ψεκαστήρες με κρύο νερό σε πολυσύχναστα σημεία και άνοιξε πολλές δωρεάν πισίνες. Στο Ίνσμπρουκ στις Άλπεις, τα άλογα μεταφοράς πήραν «ρεπό», ενώ ο ζωολογικός κήπος της Βιέννης προσπαθεί να δροσίσει τα ζώα με τεράστιους κουβάδες νερού, λάστιχα και παγωμένο φαγητό. Την ίδια ώρα, η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπει ότι τοκύμα καύσωνα θα σπάσει το εθνικό ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε πριν από επτά δεκαετίες...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του tvxs.gr εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: