28.6.19

Οι ΗΠΑ αίρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο...

Μήνυμα Ουάσινγκτον στην Τουρκία...

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία στέλνουν Κύπρος και ΗΠΑ, την ώρα που το δεύτερο γεωτρύπανο της Άγκυρας («Γιαβούζ») πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ. Η Γερουσία αποφάσισε άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και αναστολή της μεταφοράς των F-35. Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης με...
επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος εκδίδει NAVTEX και το τεμάχιο 3, «φρενάροντας» έτσι την πορεία του «Γιαβούζ». Και όλα αυτά εν όψει της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στη Σύνοδο Κορυφής.

Η επιστολή Αναστασιάδη

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Αμμοχώστου απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο». Στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλλει τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του «Σχεδίου Β» του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους ήταν το άνοιγμα της πόλης υπό τουρκική διοίκηση. Ο ΠτΔ σημειώνει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται «στις ενέργειες του παράνομου τουρκικού κατοχικού καθεστώτος» και τα σχέδια για «ενδεχόμενο άνοιγμα του περιφραγμένου τμήματος των Βαρωσίων». Σημειώνει στη συνέχεια τη θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είχε τεθεί και στο παρελθόν με επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ στις 4 Αυγούστου 2017. Στη συγκεκριμένη επιστολή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πληροφορήσει τον Γενικό Γραμματέα ότι «η τουρκική πλευρά δημοσίως αναφερόταν στο Σχέδιο Β’ στο Κυπριακό το οποίο επικεντρωνόταν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων για επανεγκατάσταση, μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά». Στις 18 Αυγούστου ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωνε γραπτώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος παραμένει αναλλοίωτη και καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε στην ετοιμασία νέας επιστολής «λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα λεπτή συγκυρία και τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προοπτική επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών» υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. 

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο ΠτΔ αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες πως «το ξεχωριστό καθεστώς των Βαρωσίων, ως μια περιοχή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και μια περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει αποκλειστικό έλεγχο και ευθύνη, αναγνωρίζεται σ’ όλες τις εκθέσεις του ΓΓ για τη δράση του ΟΗΕ στην Κύπρο». Του υπενθυμίζει πως στην τελευταία του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας –ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2019– αναφέρει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στο Βαρώσι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το πλαίσιο για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους» καθορίζεται μέσα από τις Υψηλού Επιπέδου συμφωνίες του 1979 και τα ψηφίσματα 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984) και 789 (1992). 
Ο Ν. Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως τα όσα έχουν λεχθεί από τουρκικής πλευράς για μελέτη απογραφής στην Αμμόχωστο «είναι εμφανές ότι το όλο θέμα εμπίπτει στο ''Σχέδιο Β'' της Τουρκίας με στόχο την επανεγκατάσταση των περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, υπό στρατιωτική κατοχή». Για να σημειώσει ευθύς μετά πως «τέτοια σχέδια βρίσκονται ενάντια στις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Διαβάστε αναλυτικά στο newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: