28.6.19

Τα λουκέτα στην ΕΡΤ έρχονται με νέα μέθοδο...

Τα λουκέτα στην ΕΡΤ έρχονται με νέα Î¼Î­Î¸Î¿Î´Î¿Η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην ΕΡΤ και να ολοκληρώσει το έργο της, 6 χρόνια μετά το μαύρο. Η πρώτη κίνηση θα κάνει όπως έχει προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος κατά 50%, στο 1,50 ευρώ, κάτι που...
έχει άμεσες επιπτώσεις με τη διακοπή τηλεοπτικών σταθμών (ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) και ραδιοφωνικών προγραμμάτων. 

Η ΕΡΤ που βρίσκεται στο στόχαστρο για τις συμφωνίες που επιχειρεί να συνάψει με ΠΑΕ, στην τελική ευθεία προ τις εκλογές θα βρεθεί σε ένα νέο αδιέξοδο, καθώς αφού θα μειωθούν τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος θα πρέπει να κόψει και προσωπικό. Οι απώλειες θέσεων εργασίας, θα είναι σημαντικές καθώς θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο- και πάλι- οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, δηλαδή με άλλα λόγια οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, και “μονιμοποιήθηκαν” με το ΠΔ του Προκόπη Παυλόπουλου την εποχή που ήταν υπουργός εσωτερικών.

Σαν σήμερα στις 28 Ιουνίου 2013, ο Αντώνης Σαμαράς που από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποφάσισαν να ρίξουν το μαύρο στην ΕΡΤ, μιλώντας 9ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του κόμματος, παρουσίασε ως μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα διαπιστώσουν πως, η επιχειρηματολογία του 2013 παραμένει σε άλλη μορφή, ζωντανή και στον λόγο της ΝΔ του 2019.

«Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 —– ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στο 9ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του κόμματος

Αγωνιστές και αγωνίστριες, συμμαχητές και συμμαχήτριες, το ξέρετε ότι τις τελευταίες μέρες περάσαμε μια μεγάλη δοκιμασία. Γιατί; Γιατί είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή την ΕΡΤ. Την ΕΡΤ, που αποτέλεσε για δεκαετίες σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης. Που ήταν για πολλά χρόνια «κάστρο των βολεμένων». Δεν «καταργήσαμε» τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γιατί ως τώρα, με την αμαρτωλή ΕΡΤ, είχαμε σκάνδαλα, σπατάλη, απεργίες. Δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είχαμε. Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε αληθινά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και αυτό σήμερα προωθεί αυτή η Κυβέρνηση. Έπρεπε να επιβάλουμε θυσίες σε όλο τον λαό, αφήνοντας τα «προπύργια των προνομιούχων» άθικτα; Ήταν δυνατό να κερδίσουμε τη μάχη της στήριξης του Ελληνικού λαού, αν δεν τολμούσαμε να ακουμπήσουμε, να αγγίξουμε τέτοια εστία σκανδάλων και διαφθοράς; Για θυμηθείτε: Όλοι μέχρι τώρα έδειχναν με το δάχτυλο την ΕΡΤ και ρωτούσαν: «Γιατί αυτούς δεν τους αγγίζει κανείς;» Έπρεπε να την κρατήσουμε και να την πληρώνει ο Ελληνικός λαός; Έπρεπε να την κοιτάμε και να την «καμαρώνουμε» για το υπέρογκο κόστος, για το τεράστιο προσωπικό της, με το οποίο πετύχαινε ελάχιστη τηλεθέαση; Για τα όργια των συνεχών απεργιών; Για τις απίστευτες υπερωρίες, σπατάλες; Αυτά έπρεπε να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε; Αυτά που τώρα βλέπουν οι εισαγγελείς;

Ε, λοιπόν, όχι! Προτιμήσαμε να τα αλλάξουμε μια και καλή. Κι έτσι στέλνουμε μήνυμα καθαρό προς κάθε κατεύθυνση:

Πρώτον, στον Ελληνικό λαό: Τις θυσίες θα τις μοιραστούν όλοι! Και οι βολεμένοι του χθες δεν αποτελούν εξαίρεση. Τέρμα στα ακριβά ελαττώματα των λίγων.

Δεύτερον, σε όλους εκείνους που έχουν μάθει να θεωρούν τη δημόσια περιουσία ατομικό τους «τσιφλίκι» και είναι έτοιμοι να κατεβάζουν διακόπτες ή να κάνουν «πειρατικές εκπομπές» ή να εκβιάζουν την κυβέρνηση.

Το μήνυμα είναι σαφές: Η λογική των καταλήψεων τέλος! Προχωράμε με τον νόμο, εφαρμόζουμε τον νόμο, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Και εφαρμόζουμε και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το «μαύρο» θα φύγει από τις οθόνες, αλλά στις αμαρτίες του παρελθόντος δεν θα γυρίσουμε. Η ΕΡΤ είναι καταργημένη και η νέα δημόσια τηλεόραση θα πάρει πολύ σύντομα τη θέση της.

Αυτά όλα, βέβαια, φαίνονται απίστευτα για εκείνους που πιστεύουν στην Ελλάδα της παλιάς νοοτροπίας. Αλλά αυτά τα απίστευτα είναι που τολμήσαμε. Γιατί η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, των τολμηρών αλλαγών, δεν θα είναι όπως η Ελλάδα του χθες.

Φίλες και φίλοι, στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Και επωφελήθηκαν ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν κυβέρνησαν. Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ διόριζε. Και η Νέα Δημοκρατία διόριζε. Αλλά –γιατί μου αρέσει να τα λέω όλα «ξώπορτα»- και οι δύο διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς! Εμείς, λοιπόν, είπαμε τέρμα σε αυτά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ανήκει σε όλο τον Ελληνικό λαό. Θα στελεχωθεί αξιοκρατικά. Θα βρίσκεται μακριά από κομματικές επιρροές. Θα απευθύνεται σε όλους, θα σέβεται όλους. Και αυτό βάζει βέβαια τον πήχη αυτής της Κυβέρνησης πολύ ψηλά. Αλλά μας δίνει και ένα ηθικό πλεονέκτημα μεγάλο. Γιατί δεν μπορείς να κυβερνήσεις έναν λαό, ιδιαίτερα όταν ο λαός αυτός δοκιμάζεται, χωρίς να κερδίζεις την εμπιστοσύνη του, χωρίς ηθικό πλεονέκτημα. Για να κλείσουμε λοιπόν με την αμαρτωλή ΕΡΤ: Όλοι έκαναν λάθη στο παρελθόν. Αλλά εμείς τώρα μπαίνουμε μπροστά και διορθώνουμε τα λάθη. Ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν στα ίδια λάθη.

Η κρίση αυτή τώρα ξεπεράστηκε. Αλλά όλοι έχουν μάθει κάτι: Χωρίς να σπάσεις αυγά, σε αυτή την Ελλάδα ομελέτα δεν γίνεται. Και χωρίς συγκρούσεις με τα προνόμια και με τα κάστρα των βολεμένων, δεν θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι.

Αυτή η παράταξη άνοιξε τον δρόμο για το αύριο. Βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Βάζει τη σφραγίδα της στη μεταμόρφωση της Πατρίδας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: