2.5.19

Η «μάχη» στον ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στην Ευρωβουλή...

Ο χαρακτήρας των φετινών ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με το 2014. Πριν από 5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε το “σημάδι” που θα έδειχνε την άνοδο του κόμματος στην εξουσία. Σήμερα θέλει να...
επιβεβαιώσει - με μια καλή και διαχειρίσιμη διαφορά με τη ΝΔ - πως η επιλογή του να μην πραγματοποιήσει ταυτόχρονα και τις εθνικές εκλογές είναι σωστή, καθώς η κυβέρνηση μπορεί ακόμα και τώρα να ανατρέψει το αρνητικό για αυτήν κλίμα.

Το 2014 με 26,56% ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει 6 ευρωβουλευτές και η ΝΔ με 22,72% 5. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως αν για την Κουμουνδούρου δεν αλλάξει κάτι θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς της με αυτά τα δεδομένα ελπίζοντας σε κάποιο “στραβοπάτημα” της γαλάζιας παράταξης, ξορκίζοντας οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 20% που ενδεχομένως να την υποχρέωνε να στείλει μόλις 4 εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες.

Το τελικό αποτελέσμα στην περιφέρεια και η διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το νούμερο ένα ζητούμενο για το Μαξίμου αφού οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει. Τα πρόσωπα που θα εκλεγούν έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αν και η προηγούμενη εμπειρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τραυματική. Ο Μανώλης Γλέζος είχε ενημερώσει πως θα αποχωρήσει στον ένα χρόνο, όμως ο Νίκος Χουντής, η Σοφία Σακοράφα και ο Κώστας Χρυσόγονος ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους αφήνοντας το κόμμα με 3 εκπροσώπους στην Ευρωβουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών συνιστωσών δεν άφηνε πολλές επιλογές για ελιγμούς στον Αλέξη Τσίπρα πριν από μια πενταετία, όμως πλέον η σύνθεση του του ψηφοδελτίου δεν προοικονομεί κάποια τέτοια εξέλιξη που να προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες στο κόμμα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχουν αποκτήσει ένα επιπλέον μπόνους από το γεγονός πως έμειναν πιστοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις προτάσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες του έγιναν το 2015 για συμμετοχή στην κυβέρνηση, δεν επηρεάστηκε από τις “σειρήνες” και πολλοί θεωρούν πως η πρωτιά για αυτόν είναι “κλειδωμένη”.

Επιχειρώντας να κάνει το ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό κυρίως απο κοινωνικούς, κινηματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους στο Μαξίμου δεν έβγαλαν έξω από το “κάδρο” και τον παράγοντα της αναγνωρισιμότητας. Οι δυο δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Στέλιος Κούλογλου εκτός από δραστήριος ευρωβουλευτής είναι αποδεκτός στο κομματικό κοινό και στην ίδια κατηγορία φαίνεται να είναι και ο Κώστας Αρβανίτης. Σύμβολο για το κόμμα εξαιτίας των αγώνων της και της επίθεσης που δέχτηκε το 2008 παραμένει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά δεν φαίνεται να έχει την ίδια δυναμική με το 2014. Κομματικά στελέχη, μάλιστα εκτιμούν πως δεν θα καταφέρει να πλασαριστεί στην πεντάδα που σίγουρα δίνει το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες.

Πολύ πρόσφατα το newpost.gr είχε δημοσιεύσει πως καλά στις μετρήσεις φαίνεται να πηγαίνουν ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ραλλία Χρηστίδου και ο Δημήτρης Πλουμπίδης. Και αν για τους δυο πρώτους είναι αναμενόμενο, εξαιτίας της αναγνωρισιμότητάς τους, η περίπτωση του γιου του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετική. Το όνομά του δεν είχε ακουστεί πριν ανακοινωθεί από την Κουμουνδούρου και θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή πως θα ακουμπήσει την αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά εναγωνίως το κόμμα να μην ξεχνά τις ρίζες του.

Ο “star” του ευρωψηφοδελτίου είναι χωρίς αμφιβολία ο Αλέξης Γεωργούλης που αν και είχε συμφωνήσει με το κόμμα να μπει στη λίστα των “42” αποφασίστηκε να είναι στην τελευταία “φουρνιά” των ονομάτων που ανακοινώθηκαν. Εκτιμάται, ωστόσο ότι θα είχε μεγαλύτερη διείσδυση σε πιο συντηρητικά κοινά και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ που τα κριτήρια ψήφου παραδοσιακά είναι διαφορετικά.

Η φωτογράφηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο τον έχει μετατρέψει στον “άγνωστο Χ” των φετινών ευρωεκλογών. Ενδεχομένως αρκετοί “σύντροφοί” του να τον ήθελαν εκτός της τελικής εκλόγιμης ομάδας και η παρουσία του δίπλα στον Αμβρόσιο να του στοιχίσει πολύ, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως έχει το δικό του κοινό με τους Πασοκογενείς να τον ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια. Κατά πολλούς, άλλωστε η επιλογή του να φωτογραφηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων ήταν προγραμματισμένη και όχι τυχαία. Η έξοδος του από το υπουργικό συμβούλιο τον οδήγησε να διεκδικεί μια θέση στην Ευρωβουλή και έχει αποδείξει πως δεν χάνει εύκολα.

Για την Έλενα Κουντούρα η συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο είχε “κλειδώσει” εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η κάθοδός της θα αποτελέσει μια ευκαιρία “γνωριμίας” με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους είναι ιδιαιτέρως αγαπητή, αφού ποτέ δεν είχε ενστερνιστεί τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου. Αρκεί όμως αυτό για να προσπεράσει στελέχη με διαρκή σχέση με την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ήδη η επιλογή της να μην παραιτηθεί από το υπουργείο Τουρισμού ή το γεγονός πως της δίνεται μια καλή ευκαιρία προεκλογικής καμπάνιας πριν κατέβει υποψήφια και στις εθνικές εκλογές έχει προκαλέσει μια πρώτη “μουρμούρα”.

Αν και η σχέση του με την εσωκομματική αντιπολίτευση των “53+” είχε χτυπήσει “κόκκινο” εξαιτίας ορισμένων επιλογών του στο μεταναστευτικό ο Γιάννης Μουζάλας είναι από τα αγαπητά πρόσωπα στην κομματική βάση και εκτιμάται πως η πορεία του θα είναι ανάλογη.

Από τη στιγμή που η ηγεσία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου έχει ρίξει “όλα της τα λεφτά” στην διεύρυνση της “προοδευτικής συμμαχίας”, θα ήταν ένα πολύ καλό σημάδι η υποψηφιότητα του Σπύρου Δανέλλη να πάει καλά. Επέμεινε και στήριξε αυτό το εγχείρημα παρά τις πιέσεις που δέχτηκε εξαιτίας της βουλευτικής έδρας που έχει ως εκλεγμένος με το Ποτάμι. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι κορυφαίοι κομματικοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό πολιτικό που έχει εμπειρία από την Ευρωβουλή. Μεγάλη απήχηση στην νεολαία έχει ο Μάριος Θεοφιλάτος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: